Lecsapott a Gabrielle ciklon Új-Zéland északi részére. Hatalmas áradásokat okozott, a lakosoknak úszva kellett biztonságos területekre menekülniük, volt, akinek a hálószobaablakokon keresztül. A brutális erejű áradások fákat döntöttek ki, lámpákat és oszlopokat hajlítottak meg. Kiadták a legmagasabb riasztási fokozatot jelölő vörös figyelmeztetést.

An aerial photo taken on February 14, 2023 shows the Waiohiki bridge and surrounds inundated by the Tutaekuri River after Cyclone Gabrielle made landfall near the city of Napier. - New Zealand declared a national state of emergency on February 14 as Cyclone Gabrielle swept away roads, inundated homes and left more than 100,000 people without power.
Az áradások utakat és házakat mostak el.
Fotó: AFP

A kormány a vihar miatt kedden szükségállapotot hirdetett a legsúlyosabban érintett területekre. A pusztítás nagyságát jelzi, hogy ilyet eddig csak kétszer rendeltek el az ország történetében: a Covid–19-járvány kezdetekor és a 2011-es christchurchi földrengést követően.

Chris Hipkins miniszterelnök szerint a katasztrófa az elmúlt évszázad legsúlyosabb időjárási eseménye Új-Zélandon, és az éghajlatváltozás miatt történhetett.

A hatóságok szerint legalább 225 ezer ember maradt áram nélkül kedden, és akár hetekbe is telhet, mire helyreállítják a villamos hálózatot.

A vihar a legnagyobb károkat az Északi-sziget északi és keleti partvidéke menti településein okozta, Hawke’s Bay, Coromandel és Northland a legsúlyosabban érintett területek közé tartozik. A meteorológiai szolgálat szerint a partok mentén több mint 140 kilométer per órás széllökéseket mértek, a szigetek öblénél pedig csaknem 11 méter magas hullámokat. Új-Zéland 5,1 millió lakosának közel egyharmada él ezekben a régiókban.

Generációk óta nem láttunk ilyen mértékű pusztítást

– mondta a miniszterelnök, aki 2,6 milliárd forintnak megfelelő új-zélandi dollár segélyt ígért a katasztrófa sújtotta területeken élőknek.

Az ország meteorológiai hivatala szerint a következő napokban már nem várható heves esőzés, azonban a szél még további károkat okozhat.

A Gabrielle ciklon mindössze két héttel azután érte el Új-Zélandot, hogy ugyanebben a régióban példátlan esőzések és áradások pusztítottak, négy ember halálát okozva – jelentette a BBC.

Ezzel Chris Hipkins miniszterelnök hivatalának már az első hónapjában nagy megmérettetéssel néz szembe. Elődje, Jacinda Ardern kiégés miatt lemondott januárban.