Nemzetközi gazdaság

Nincs menekvés: temetéseken és sípályákon is osztogatja a kényszerbehívókat az ukrán hadsereg

Természetesen a hadseregbe való bevonulás megosztó téma az országban. A toborzótisztek már bárhol a hadköteles férfiak kezébe nyomhatják a behívójukat.

Az elmúlt hetekben az ukrajnai katonai mozgósítás az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó téma lett a közösségi oldalakon keleti szomszédunknál. Miközben sokan önként jelentkeznek a hadsereg soraiba, akadnak szép számmal olyanok, akik szeretnék elkerülni a szolgálatot – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military,Boots
Ukrajna, ukrán, behívó, sorozás, toborzás, háború
Nincs menekvés: temetéseken és sípályákon is osztogatja a kényszerbehívókat az ukrán hadsereg.
Fotó: Shutterstock

Természetesen a hadseregbe való bevonulás megosztó téma az országban. Sokan egyetértenek azzal a véleményt, hogy a kiképzés nélküli vagy épp nem megfelelő fizikai állapotban lévő emberek nem jelentenének túl nagy segítséget a fronton. Azonban a közösségi oldalakon sok bejegyzés található arról is, hogy miközben vannak, akik már egy éve harcolnak, sok olyan állampolgár akad, aki fegyvert foghatna vagy a hátországban szolgálhatna, ehelyett az éttermekben szórakoznak, partikat szerveznek vagy a sítelepeken mulatják az időt.

Azt ugyanakkor szinte mindenki felháborítónak tartja, hogy

már nem csupán az utcákon, az éttermekben, a buszokon, hanem a temetéseken és gyakorlatilag mindenhol egyenruhások osztogatják a férfiaknak az idézéseket.

A goloskarpat.info hírportál tájékoztatása alapján már a sípályákat is elkezdték ellenőrizni a hatóságok. Bár több helyi sajtóorgánum a napokban tévesen arról írt, hogy a rendőrség és a toborzóiroda munkatársai az Ivano-Frankivszk megyei Bukovel síközpontban osztogatták a turistáknak a behívókat. Azonban később kiderült, és ezt a Facebook-videók is alátámasztották, hogy a Lemberg megyei Trostyany sípályánál készültek a felvételek.

Közvetlenül a lesikló lejtőkön kapták el a turistákat, és adták nekik a behívókat – számoltak be róla a szemtanúk.

Bahmut elhagyására szólította fel a lakosságot az ukrán kormány

A kelet-ukrajnai településnél napok óta ádáz küzdelem zajlik. Az oroszok egyre közelebb kerülnek Bahmut elfoglalásához.

 

Ukrajna sorozás háború behívó
Kapcsolódó cikkek