A növekvő hadiipari termelés tartja lendületben az orosz ipart, ami a Bloomberg szerint ellensúlyozza a nemzetközi szankciók és az ukrajnai invázió egyéb következményei okozta károk nagy részét.

A hadiipar tartja lendületben az orosz gazdaságot.
Fotó: AFP


S&P Global feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 52,6 pontra esett a decemberi 53-ról, de így is az egymást követő kilencedik hónapja maradt a növekedést jelző ötven pont fölött. „A bővülés üteme erősebb volt a sorozat hosszú távú átlagánál, és közel négy éve a leggyorsabbak közé tartozott” – értékelte az eredményt az S&P Global.
A növekedés lassulásához két tényező vezethetett. Jelentősen emelkedett az importalapanyagok beszerzési ára, részben a rubel decemberi erőteljes gyengülésének következtében. Érezhető a szankciók negatív hatása is, a megszorítások, valamint a nyugati cégek kivonulása logisztikai problémákat és alapanyaghiányt okoz. „A visszaesés hátterében gyakran a gyenge külföldi kereslet és a kulcsfontosságú exportpiacok elvesztése állt” – emlékeztettek ezzel kapcsolatban. Megjegyezték azonban, hogy 

az új exportmegrendelések csökkenésének üteme közel egy éve a legalacsonyabb volt.


A feldolgozóipar októberben esett némileg vissza, amikor Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást rendelt el, így háromszázezren estek ki a munkaerőpiacról. A felmérés szerint a szektor azóta ellenállónak bizonyult, és a januári termelési várakozások 2019 márciusa óta a legmagasabbra erősödtek a nagyobb kereslet és az új ügyfelek megszerzésének reményében.

RUSSIA-ARMS-MILITARY-INDUSTRY-KALASHNIKOV
Az IMF is növelte az orosz növekedési kilátásokat.
Fotó: Maxim Marmur


A Bloomberg Economics felmérése szerint a hadiipari termelés erősödése ellensúlyozta a többi szektor visszaesését. „Az ipari termelés 2022-ben meghaladta a várakozásokat, és erősebb lett az előző válságok idején tapasztaltnál. A kormányzati megrendelések sokat segítettek a nehéz- és a könnyűiparnak is” – mondta ezzel kapcsolatban a hírügynökségnek Sofya Donets, a Renaussance Capital közgazdásza. A gazdasági károkat segített korlátozni az is, hogy Oroszország rekordmagas áron exportál energiahordozókat.
 

Az ukrajnai háború az idén még magasabbra pörgeti az ipari termelést, két százalékkal a 2022-es fölé, de ennek ára van: az életszínvonal csökkenése és a fogyasztás stagnálása

 – vélekedett Alexander Isakov, a Bloomberg Economics közgazdásza. Putyin is magasztalta a minap a hadiipar hozzájárulását a gazdasághoz. „Nagyon beindult tavaly, és folyamatosan bővül. A gyárak több műszakban termelnek, némelyik gyakorlatilag megállás nélkül” – mondta kormányzati tisztviselők előtt.

 


Bár Moszkva nem hoz nyilvánosságra hadiipari adatokat, a hivatalos statisztikákból sok minden kiderül. A kész fémtermékek gyártása, amelyek közé a fegyverek, a bombák és a lőszerek is tartoznak, öt százalékkal nőtt 2022 első 11 hónapjában. Négy százalékkal emelkedett a számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek gyártása, amely a közgazdászok szerint valószínűleg magában foglalja a repülőgép- és rakétahajtóművek alkatrészeit, valamint az optikai célzókat és egyéb rendszereket. Ehhez képest a polgári célú termékek termelése jelentősen visszaesett, az autóipari majdnem ötven, a textil- és faipari tíz, a vegyipari négy százalékkal.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint is viszonylag jól működik az orosz gazdaság , a a tavalyi 2,2 százalékos csökkenés után az idén 0,3, jövőre 2,1 százalékkal nőhet. Az idei évre vonatkozó előrejelzését 2,6, a jövő évit pedig 0,6 százalékponttal javította az IMF.