Nemzetközi gazdaság

Podoljak: ebben a háborúban senki nem tud semleges maradni

Volodomir Zelenszkij tanácsadója szerint minden európai országnak Ukrajna mellé kell állnia. A háború során a NATO fegyvereit logikus lépés Kijevnek adni.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint senkinek sem sikerülhet megőriznie semleges álláspontját az orosz–ukrán háborúban – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

This photograph taken on January 10, 2023, shows adviser to the President of Ukraine Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, speaking during an interview with AFP in Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine.
Mihajlo Podoljak, háború, Ukrajna, ukrán
Mihajlo Podoljak úgy véli, hogy ebben a háborúban senki nem tud semleges maradni.
Fotó: AFP

Podoljak a Twitteren közzétett bejegyzésében az állította, hogy az Oroszország által közel egy évvel ezelőtt elindított háború egész Európát veszélyezteti, éppen ezért egyetlen országnak sem szabad semlegesnek maradnia, és mindenkinek kivétel nélkül fegyverekkel kell támogatnia Ukrajnát.

Az elnöki tanácsadó konkrétan ki is fejtette, milyen segítséget vár Kijev a nyugati országoktól: lőszereket, légvédelmet, nagy hatótávolságú rakétákat.

Oroszország szándékosan sérti meg a nemzetközi jogot, hadserege pedig demonstratív módon ártatlan embereket gyilkol

– emelte ki bejegyzésében Podoljak.

Az Ukrajnának küldendő fegyverszállítások a múlt hét végén Münchenben tartott Nemzetközi Biztonsági Konferencián is az egyik legfontosabb témát szolgáltatták. Az ukrán álláspont szerint a NATO-tagországok által felhalmozott fegyvereket eleve Oroszország megfékezése miatt gyártották le, emiatt pedig teljesen logikus kérés, hogy azokat most átadják az ukrán hadseregnek, amely az orosz hadsereg ellen harcol.

Busás fizetést kaphatnak az ukránoknál harcoló külföldi zsoldosok

Akár jóval a magyar átlagfizetés fölött keresnek az Ukrajnában harcoló zsoldosok. A Kreml szerint a 900 ezer forintnak megfelelő javadalmazás sem ritka.

 

 

Mihajlo Podoljak háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek