A vasárnap kora reggel elérhető hivatalos adatok szerint a hétfői 7-8-es erősségű földrengés következtében 24 617 ember vesztette életét Törökországban, és 3574-en haltak meg Szíriában. A sérültek száma meghaladja a 80 ezret.

Fotó: Ahmet Akpolat / MTI


A törökországi Kahramanmaras városban Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezetének (OCHA) vezetője azt mondta a Sky News csatornának, hogy

a halálos áldozatok számát még nem lehet megállapítani, a mostani akár a kétszeresére vagy még tovább is emelkedhet.

Fuat Oktay török alelnök közölte, hogy a katasztrófa sújtotta tíz tartományban vizsgálni kezdték, milyen törvénysértések történhettek, amelyek az épületek összeomlásához vezettek. Eljárás indult 131 ember ellen, aki olyan épületek kivitelezéséért volt felelős, amelyek összedőltek a földrengésben. Egy embert már őrizetbe vettek, 113 ellen elfogatóparancsot adtak ki.
Murat Kurum városrendezési miniszter arról számolt be, hogy áttekintették 172 ezer épület állapotát a tíz érintett tartományban, és megállapították, hogy mintegy 25 ezer épület súlyosan megrongálódott, sokat sürgősen el kell bontani.

A magyarok továbbra is segítenek

A magyar kontingens munkáját immár négy mentőkutya is segíti, Mukics Dániel tájékoztatása szerint szintén a Hunorhoz csatlakozott a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök-statikus szakértője, akik részt vesznek a csapat felderítési tevékenységében. Feladatuk, hogy felmérjék és ellenőrizzék az épületek állékonyságát, illetve figyeljék a mentés során a vizsgált romok stabilitását.
A térségben folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 volt. Az egyik 4,6-es erősségű földmozgás a szombati mentőakciótól két kilométerre történt – közölte a szóvivő.