Nemzetközi gazdaság

A következő két télen is visszatérhet a gázválság Európába

Hiába épülnek az importterminálok, a kínálat csak évek múlva érheti utol a keresletet.

Miután a kínai kereslet visszatér a földgáz piacára, Európa számára a következő két télen is küzdelmes lehet a kiesett orosz források pótlása a norvég energiaóriás, az Equinor vezérigazgatója, Anders Opedal szerint.

Daily Life In Krakow
Fotó: AFP

A norvég olaj- és gázipari vállalat lett Európa legnagyobb gázszállítója tavaly, miután Moszkva fokozatosan csökkentette szállításait a kontinens felé az Ukrajna elleni invázióját követően. Az Equinor mintegy 8 százalékkal növelte földgáztermelését, hogy valamelyest pótolni tudja a kieső készleteket.

A kontinens gázfogyasztásának felét orosz források kiesését a fogyasztás csökkentésével, termelése növelésével és rendkívüli költségek mellett importált cseppfolyósított földgázzal (LNH) pótolta Európa. A viszonylag enyhe tél eredményeként sikerült a készletek szintjét is megfelelő – sőt, a tél végére könnyen lehet, hogy rekord- – szinten tartani. Azonban 

a cégvezető hangsúlyozta, hogy évi mintegy 150 milliárd köbméter földgázt kiváltani egyáltalán nem egyszerű feladat. 

A következő télen pedig a járványügyi korlátozásokból kilépő Kína támaszthat versenyt a készletekért, ami nemcsak a következő, de a 2024-es és talán a 2025-ös fűtési szezonban is kihívás elé állíthatja Európát. Ennek az oka Opedal szerint az, hogy nagyobb LNG-készletek csak 2026–2027-re érkeznek a piacra, Katarból és az Egyesült Államokból. Az ázsiai fogyasztókkal folytatott verseny eredményeként nemcsak az európai, de az ázsiai időjárás alakulása is kulcsfontosságú lehet a jövőre nézve – mondta az Equinor-vezér a Reutersnek nyilatkozva kedden.

A norvég energiaóriás napi 2 millió hordónyi olajegyenértékben termelt kőolajat és földgázt 2022-ben, ami 75 milliárd dollár értékű profitot hozott a konyhájára, távolabbi tervei szerint pedig fenntartaná termelését 2030-ig, hogy ellássa Európát. Ez azt jelenti, hogy 

az évtized végéig évi 40 milliárd köbméternyi földgázt exportálhat a kontinensre az Equinor.

A kőolaj- és földgáztermelés fenntartása érdekében idén az Északi-tengeren 25 felfedezőkutat fúrhat a vállalat, és idén születhet döntés a Rosebank mező kiaknázását célzó 5 milliárd dolláros fejlesztésről is.

A múlt héten az Equinor megállapodott a kanadai Suncor Energy brit olaj- és gázüzletágának 850 millió dolláros megvásárlásáról is. A norvég üzletember szavai a katari energiaminiszter és mások korábbi megállapításait visszhangozzák, akik szintén csak 2025-re várják jelentős kínálat érkezését.

 

földgáz Equinor olajipar
Kapcsolódó cikkek