Egyre inkább megfizethetetlenné válik a termelés Pakisztánban. A rúpia leértékelődésével az ipar kevesebb alapanyagot importál, a kevés termék miatt pedig az rohamos mértékben nő. Az sem tett jót a gazdaságnak, hogy január 25-ig a devizaváltó társaságok árfolyamkorlátot használtak. Nagyon káros volt az országnak a nyílt és az informális piac közötti devizaárfolyam-különbség, ami valutahiányt és ennek következtében az importált áruk hiányát okozta.

Infusion,Pump,Feeding,Iv,Drip,Into,Patients,Arm,Focus,On Infusion pump feeding IV drip into patients arm focus on needle
Életmentő kezeléseket halasztanak el a gyógyszerhiány miatt Pakisztánban.
Fotó: Brian A. Jackson

A külső finanszírozás fontos a fizetési mérleg válsággal küzdő dél-ázsiai gazdaság számára, mivel a központi banki devizatartalékja alig egy hónapra elég. A Nemzetközi Valutaalap 2019-ben 6,5 milliárd dolláros mentőcsomagot hagyott jóvá az államnak. Ennek 1,1 milliárdos részletéről tárgyalt az IMF delegációja Isak Dar pakisztáni pénzügyminiszterrel februárban, azonban pénzeszközök felszabadításáról nem egyeztek meg. 

Dar múlt héten azt állította, hogy a külső finanszírozási biztosíték nem szerepelt a pénzeszközök felszabadításához szükséges feltételek között. Esther Perez Ruiz, az IMF képviselője viszont hétfőn azt közölte, hogy ezt minden igénylőtől megkövetelik. Leszögezte, hogy 

csak akkor küldik a következő részletét, ha Pakisztán biztosítékot ad arról, hogy a júniussal záruló pénzügyi év mérlege nem lesz negatív.

Erről azonban eltér a kormány és a valutaalap véleménye. Shehbaz Sharif miniszterelnök szerint Pakisztánnak 5 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége a június 30-án véget érő pénzügyi év finanszírozási hiányának megszüntetéséhez, az IMF szerint viszont ennek 7 milliárdnak kellene lennie. A kormány Kínánál 2 milliárd dollárért kalapozik – írja a Reuters.

Pakisztán folyó fizetési mérlege
 

Kormánytisztviselők problémának tartják, hogy még nem kapták meg a pénzt, amely növelné devizatartalékot és enyhítené az válságát.

Az országban az elmúlt hónapokban 21,5 százalékkal csökkent a gyógyszergyártás, főként azért, mert a bankok nem adtak garanciát a nyersanyagimport kifizetésére.

A bankok januártól nyújtanak újra akkreditíveket, azaz garanciát erre, azonban a pénzintézetek eddig csak a kérelmek mintegy felét teljesítették az alacsony devizatartalékok miatt. Emiatt viszont gyógyszerhiány alakult ki - mondta a Pakisztáni Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke.

A Pakisztánban gyártott gyógyszerek és egyéb gyógyszeripari termékek többsége importált alapanyagokból áll, amelyek költségeit a rúpia tavalyi leértékelődése megnövelte. A szabályozóhatóság átlagosan 38,5 százalékos gyógyszeráremelést javasolt a kormánynak, ám az erre nem hajlandó.

A gyógyszeripar képviselője elmondta, hogy lehetetlenné vált a gyártás a rúpia dollárhoz képesti gyors elértéktelenedése, továbbá az üzemanyagárak és a közüzemi díjak emelkedése miatt. Az importalapanyagokat és orvostechnikai eszközöket szállító hajók a tengeri kikötőkben vesztegelnek a dollárhiány okozta fizetési késedelmek miatt.

Négy multinacionális vállalat már elhagyta az országot, egy további nemzetközi és 40 helyi cég pedig leállásra készül

 – jellemezte a helyzetet a Deutsche Wellének.

Az egyre mélyülő válság a betegellátást és több száz ezer munkahelyet is veszélyeztet: az importált életmentő gyógyszerek mintegy tizede hiánycikk, köztük a cukorbetegség, a szív-, a vese- és az asztma elleni készítmények, a vérhígító és pajzsmirigygyógyszerek, sőt még a fecskendők is.

Azoknak a kemoterápiás gyógyszereknek az ára, amelyeket egyáltalán kapni, megduplázódtak. Mivel a rákbetegek többsége nagyon szegény, sokan nem engedhetik meg maguknak a kezelést. 

A tehetősebbek a feketepiacon tízszeres áron szerzik be a készítményeket, másoknak pedig csak annyi marad, hogy elfogadják a rövidebb életet.

A helyzet annyira súlyos, hogy az állami kórházak műtéteket halasztottak el.

Bizakodásra adhat okot, hogy a rúpia a hét elején a bankközi kereskedésben erősödött a dollárral szemben.

A pakisztáni fizetésképtelenség nem csak az ország hibája. A több mint 242 millió lakosú, atomfegyverrel is büszkélkedő országot fenyegető válság rávilágít arra, hogy a világ államadósság-átütemezési mechanizmusa elavult, amit célszerű lenne javítani.

Az IMF csúszik a segélyekkel, a háttérben Kína vonakodása áll

Szokatlan késésekkel osztja mentőcsomagjait a Nemzetközi Valutaalap: Zambia, Ghána, Srí Lanka is hónapok óta vár az életmentő támogatásra.