Pakisztán és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a jövő héten online folytatja a tárgyalásokat, miután Iszlámábádban a tíz napon át tartó személyes megbeszélések során nem jutottak dűlőre a dél-ázsiai országnak szánt pénzekről – írta a Reuters.

Key Speakers And Interviews On The Second Day Of The Asian Development Bank Annual Meeting
Mohammad Ishaq Dar, Pakistan's finance minister, poses for a photograph following a Bloomberg Television interview on the sidelines of the 50th Asian Development Bank (ADB) Annual Meeting in Yokohama, Japan, on Friday, May 5, 2017. Dar said Pakistan's central bank's current acting governor probably wouldn't be the permanent choice, as the country's economy faces headwinds before elections next year. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images
Ishaq Dar pakisztáni pénzügyminiszter eddig nem sokat tett a válság enyhítéséért.
Fotó: Getty Images

Az atomhatalomnak számító Pakisztánt kemény gazdasági válság sújtja, így az IMF-tárgyalások elsődleges célja, hogy a 2019-ben aláírt 6,5 milliárd dolláros mentőcsomag következő részletét, legalább 1,1 milliárdot felszabadíthassanak.

Ishaq Dar pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az IMF-fel sikeresen megállapodtak a tavaly december óta halogatott támogatások feltételeiről. Szerinte a késlekedés mindössze „rutineljárásokat” jelent, és a két fél már meg is egyezett.

Nathan Porter, a pakisztáni IMF-misszió vezetője megerősítette, hogy a tárgyalások folytatódnak, ám a csúszásról és a sikeres megállapodásról nem árult el részleteket. Viszont a csúszás miatt a pakisztáni államkötvények hozama 15,2 százalékra ugrott.

Pakisztán számára a tárgyalások sikere létfontosságú. A 350 milliárd dolláros gazdaság még mindig nem állt talpra a tavalyi pusztító árvizek után, és a kormány szerint csak az újjáépítéshez 16 milliárd dollárra lesz szükségük. Eközben az ország többi részén szárazság és éhínség teszi pokollá a lakosság életét.

A súlyosan eladósodott állam jelenlegi devizatartalékából kevesebb mint három hétre elegendő létfontosságú importot lehetne csak fedezni. Elemzők szerint minél tovább húzódik az IMF-részlet kifizetése, annál nagyobb a fizetésképtelenség kockázata, ráadásul a közelgő választások is sürgetővé teszik a megegyezést.

A portrait of Gwadar, a Linchpin in Chinas Plan to Revive the Old Silk Road
Fotó: Asim Hafeez / Bloomberg via Getty Images

A mentőcsomag folyósítása előtt azonban meg kell kötni az úgynevezett személyi szintű megállapodást, amelyet az IMF washingtoni központjának jóvá kell hagynia. A csőbe szorult részleten kívül 1,4 milliárd dollár van hátra a júniusban lejáró programból, azonban ezt is kemény feltételekhez köti majd a valutaalap.

Az IMF-nek a lehető leghamarabb oda kell adnia a Pakisztánnak járó támogatást, mert ha a kifizetés mondjuk egy hónappal tovább húzódik, akkor a devizatartalékaink kritikus szint alá süllyednek és az ország csődbe mehet

– figyelmeztetett Murtaza Syed, a jegybank korábbi alelnöke.

Az IMF feltételei között szerepel a piaci alapú árfolyamhoz való visszatérés és az üzemanyagárak emelése – olyan intézkedések, amelyektől a kormány sokáig ódzkodott, de végül mégis bevezették őket – ezek viszont gyorsan rekordmagasra, 27,5 százalékra repítették az inflációt. Szakértők szerint ebben a többhavi késlekedés is közrejátszott, de az IMF így is további költségvetési szigorításokat szabott a mentőcsomag feltételéül.

Elemzők attól tartanak, hogy ezek az intézkedések a gazdaságot még mélyebb válságba taszíthatják, ám az kétségtelen, hogy a tárgyalások közti öt hónapos szünet alatt a kormány képtelen volt arra, hogy a helyes útra terelje az országot, így a valutaalap közbenjárása elkerülhetetlenné vált.