A német januárban a vártnál nagyobb mértékben, havi szinten 2,1 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 8,6 százalékkal, 130,6 milliárd euróra nőtt – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból. Az 113,9 milliárd eurót tett ki, ami havi szinten 3,4 százalékos csökkenés, viszont az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékos gyorsulásnak számít.

Port atmosphere
Fotó: Marcus Brandt / AFP

Németország külkereskedelmi többlete a vártnál nagyobb mértékben 16,7 milliárd euróra emelkedett a decemberi 10 milliárd euróról.

Naptári és szezonálisan kiigazított alapon Németország 2023 januárjában 71,9 milliárd euró értékben exportált árukat az Európai Unió) tagállamaiba, és 59,6 milliárd euró értékben a blokk országaiból. 2022 decemberéhez képest a naptári és szezonálisan kiigazított export az uniós országokba 0,7 százalékkal, míg az import 0,6 százalékkal nőtt. Az EU-n kívüli országokba irányuló árukivitel 2023 januárjában 3,8 százalékkal emelkedett, és 58,7 milliárd eurót tett ki, 

az ezekből az országokból származó behozatal naptári és szezonálisan kiigazított alapon 7,5 százalékkal, 54,2 milliárd euróra csökkent.

Az Egyesült Államokba irányuló kivitel 3,1 százalékkal 12,7 milliárd euróra emelkedett a hónap folyamán, míg az Egyesült Királyságba tartó export 7,8 százalékkal, 6,1 milliárd euróra nőtt. Az Oroszországba irányuló kivitel naptárhatással és szezonálisan kiigazítva 12,3 százalékkal nőtt januárban decemberhez képest, míg az Oroszországból származó import 36,7 százalékkal csökkent a hónapban.

A Kínába irányuló kivitel 1,4 százalékkal, 7,7 milliárd euróra gyorsult, Berlin onnan 12,7 milliárd euró értékben importált árukat, ami naptári és szezonális kiigazítás után 6 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Az Egyesült Államokból származó behozatal 8,8 százalékkal, 8,3 milliárd euróra, az Egyesült Királyságból származó import 13,1 százalékkal, 3,3 milliárd euróra emelkedett.

A német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) februárban 50,9-re nőtt a januári 50,7-ről az S&P Global végleges felmérésében, ezzel már a második egymást követő hónapban emelkedett, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ felett maradt. 

Rükvercbe kapcsol idén a német vegyipar

Felemás napot fogott ki a német vegyipar csütörtökön, hiszen míg a poliuretán- és polikarbonát-alapú műanyagokat gyártó Covestro a veszteséges tavalyi évét követően kiadott idei gyenge üzemieredmény-várakozásával is kínos meglepetést keltett elemzők körében, addig a különleges vegyipari termékekre specializálódott Evonik menedzsmentje – bár szintén visszaeséssel számol – nagyjából a piaci konszenzusnak megfelelő jövőképpel állt elő.