A vasúti sínek alatt tanyázó borzok komoly fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – számolt be róla a Dutchnews hírportál szerdán.

Badger,,(meles,Meles),Native,,European,Wild,Badger,Emerging,From,The
borz
Fotó: Shutterstock

Az ország északi részén fekvő Den Bosch és Eindhoven közötti járatokat legalább a következő hétre törölték, miután a sínek alá alagutakat ásó borzok miatt járhatatlan lett a sínpálya. Ennek következményeként a vasúti pálya megsüllyedhet és balesetveszélyes állapotokat eredményezhet.

A holland vasúthálózatot fenntartó ProRail szóvivője a jelenség kapcsán úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyelőre nem lehet megállapítani, a fennakadások meddig tartanak, mivel

 

a borz védett állat Hollandiában, emiatt engedélyre van szükség az eltávolításukhoz, az élőhelyük megzavarásához.

 

A Den Bosch és Eindhoven közötti útvonal fontos összekötő út az ország északi és déli része között, óránként 16 személy-, illetve tehervonat halad át rajta, így igen sok utas figyeli a vasúttársaság késésekről szóló tájékoztatását.

A hónap elején északon, a frízföldi Molkwerum közelében szintén borzok fészkelték be magukat a vasúti sínek alá, emiatt az egyik vonalon a jövő hónapig szünetel a közlekedés.

John Voppen, a ProRail vezérigazgatója elmondta, hogy az egy héten belüli két leállás miatt a pályaüzemeltető sürgősségi tárgyalásokat folytat az infrastrukturális minisztériummal.

 

Az utazók és a vasúttársaságok érdeke, hogy minél gyorsabban cselekedjünk

 

– mondta.

A borzok a homokos talajt kedvelik, így a vasúti töltések ideális élőhelyet jelentenek számukra. A ProRail most azon dolgozik, hogy engedélyt kapjon mesterséges telepek építésére, ahová biztonságosan átköltöztethetik az állatokat.