Horvátországban az vendéglátás stratégiai iparágnak számít. A turizmusból származik ugyanis az ország GDP-jének közel negyede. Az évi átlag 20 millió turista viszont próbára teszi délnyugati szomszédaink tűrőképességét, az Adria ugyanis ennél több utazót már nem nagyon bír el. 

Makarska, Biokovo Mountain, Makarska Riviera, Dalmatia, Croatia, Europe
Makarska kikötője – elegük lett a tömegből
Fotó: robertharding via AFP

Különösen igaz ez a népszerű úti célok esetén. A mintegy 15 ezer fős dél-dalmáciai Makarska lakossága például nyaranta háromszorosára nő a vendégek miatt, ez pedig élhetetlenné teszi a települést a helyiek számára. Ezért most lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el.

 Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltessenek. 

Erre azért volt szükség, mert a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. Az ügy hátterében az áll, hogy a horvát városokban jellemző, hogy egyes lakók a nyári hónapokra kiadják a saját lakásukat a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba. Az új törvény ezt a jövő szezontól részben ellehetetleníti. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol a lakóközösség minden tagja beleegyezik, hogy az érintett épületben turistákat fogadjanak, továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás. 

Korábban is betelt már a pohár 

Neme ez az első eset, hogy egy település fellázadt a turisták ellen. A szintén dél-dalmáciai Podgora néhány évvel ezelőtt a strandfoglalóknak küldött hadüzenetet. A településhez tartozó partokon ugyanis sokan kint hagyták éjszakára a törülközőiket, nyugágyaikat, matracaikat, lefoglalva ezzel a helyüket másnapra.

 A helyi önkormányzat ezért úgy döntött, hogy az egyértelmű tiltás ellenére a parton hagyott strandkiegészítőket éjszaka összeszedi.

 A 2500 lelket számláló település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt szedtek össze a közmunkások. Az akció bevált, azóta a vendégek sokkal kevesebb felszerelést hagynak a tengerparton.