A tavalyi bő gabonatermés és az olcsó jegyzés miatt nemcsak Oroszország, de az egész világ megkönnyebbülhet: Oroszország sokat exportálhat, a világon pedig kevesebb lesz az éhínség, és az élelmiszer-infláció is csökken.

Harvesting wheat with combine harvesters in the Orenburg region, Russia
ORENBURG, RUSSIA - AUGUST 31: An aerial photo shows combine harvesters unloading harvested wheat during harvesting season in the Orenburg region, Russia on August 31, 2022. Farmers of the Ural region received a large amount of wheat harvest due to the dry climate in the southern regions as it allows harvest even at nights without dew. (Photo by Aleksander Murzyak/Anadolu Agency via Getty Images)
Nagymértékben áramlik a világba az orosz búza.
 Fotó:  Getty Images

Az ország fő mezőgazdasági terményéből, a búzából csaknem megduplázódtak a szállítmányok januárban és februárban is az egy évvel korábbihoz képest a Logistic OS adatai szerint. A gabona felvásárlási értéke tavaly még magas volt, így a vevők akkor még nem érdeklődtek a termék iránt. 

Ám a búza bőségesen termett, emiatt a betakarított friss terményt mára olcsóbban árusíthatják, sőt, manapság világszerte a legolcsóbbak közé tartozik. 

Az orosz búza 2022 végén nyerte vissza versenyképességét, és a vevők rögtön rá is repültek. A búza határidős chicagói és párizsi jegyzései egy éve alacsony szinten vannak. A Rabobank szerint az árak hasonló mértékűek maradnak az idei szezon végéig a magas készletek miatt.

Élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok nincsenek az Oroszország elleni szankciók között, azonban a bankokra és az állami vállalatokra vonatkozó korlátozások megnehezítették a kereskedelmet. A növekvő megrendelések viszont már azt mutatják, hogy a szállítmányozók leküzdötték az Oroszországgal szembeni szankciók miatti finanszírozási és biztosítási nehézségek egy részét. 

A búza tengeri szállítmányai januárban és februárban összesen 6,1 millió tonnát tettek ki, 90 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi időszakban

– jelentette a Logistic OS a hajózási adatok alapján. A fekete-tengeri egyre inkább előtérbe kerül, mivel két hét múlva lejár az a megállapodás, amely megengedi, hogy az ukrán szállítmányokat biztonságos folyosón keresztül hajózhassák. 

Oroszország az idei szezonban eddig 29,5 millió tonna búzát szállított, szemben az egy évvel korábbi 26,7 millió tonnával 

– mondta Andrej Szizov, a SovEcon tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A világ számára létfontosságúak az ukrán és az orosz gabonaszállítmányok, mivel a két országnak tetemes a részesedése a világ ellátásában, és így a terményeik sorsa meghatározó a globális élelmiszerárakra. Ukrajna exportja messze elmarad a tavalyi szezontól, és hiába kéri már egy éve a gabonaegyezmény meghosszabbítását, még mindig nem jutottak egyezségre Oroszországgal. A piac általánosságban arra számít, hogy a március 18-ig tartó megállapodást sikeresen megújítják – írta meg a Bloomberg.