A Lego felülmúlta a saját várakozásait a tavalyi eredményével, amit a cégcsoport a hosszú távú stratégia sikerének tulajdonít. A dán vállalatcsoport igazi sikertörténet volt az elmúlt években, az eladásai nemcsak a világjárvány miatti lezárások alatt, hanem a zárlatok feloldása után is jól alakultak, emellett pedig sikerült növelni a piaci részesedést is.

Tambov,,Russian,Federation,-,January,06,,2019,Four,Lego,Harry
A Lego egyik legnépszerűbb terméke a Harry Potter-es építőszett.
Fotó: Shutterstock

A színes, műanyag építőelemeiről ismert családi vállalat bevétele tavaly 17 százalékkal 64,6 milliárd dán koronára nőtt, beleértve a devizaárfolyamok hatását. A nettó nyeresége pedig 4 százalékkal 13,8 milliárdra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 

A cégcsoport kiskereskedelmi eladásai 12 százalékkal nőttek 2022-ben, a 17,9 milliárd koronás üzemi eredménye pedig 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A csoport tavaly 155 új boltot nyitott, ezekkel együtt világszerte már 904 saját tulajdonú Lego-üzlet várja a vevőket.

A 2022-es év legkelendőbb termékei közé tartoztak a Star Wars- és a Harry Potter-tematikájú építőszettjei, továbbá a City és a Technic termékcsaládok.

A 27 ezer dolgozót foglalkoztató játékgyártó idén további 145 üzletet nyit, főként Kínában. A vezérigazgató az új egységekkel együtt 5–9 százalék közötti forgalomnövekedést vár 2023-ra.

„Néhány rendkívüli év után visszatérhetünk a normálisabb növekedéshez, de hiszünk abban, hogy képesek leszünk a piacvezetők maradni” – mondta Christiansen a Reutersnek.

Habár a vállalatcsoport szeptemberben néhány terméke árát megemelte, ám kisebb mértékben, mint amennyivel a gyártási költségei emelkedtek. Az értékesítés volumenének nagymértékű megugrása azonban így is segített kompenzálni a szállítási, az energia- és a nyersanyagköltségeket.

A Legónak az amerikai és az ázsiai piacok is kulcsfontosságúak. A játékgyártó éppen ezért ezek közelében tervez új, szén-dioxid-semlegesen működő gyárakat nyitni; 2024-ben Vietnámban, 2025-ben pedig az egyesült államokbeli Virginiában. Ezeken túl a vállalatcsoport felgyorsította a digitális beruházásait – számolt be a Lego a honlapján.