Nemzetközi gazdaság

India is egyre több LNG-t akar

India szeretne LNG-tartalékokat felhalmozni, hogy ne kelljen hiánytól tartania.

A tavaly nemcsak Európát érintette érzékenyen, de a diszkontáron vásárolt orosz olaj ellenére India is megszenvedte az energiaárak felrobbanását, főként földgázból jelentkezett hiány az ázsiai országban. Ezért az indiai kormány szeretne stratégiai LNG-tartalékot létrehozni, hogy az árak fluktuációját ki tudja használni- és hogy elkerülje a jövőbeli hiányokat.

LNG tarcsi
Fotó: Getty Images

Az ország egyik legnagyobb LNG-importőre, a Petronet LNG-pénzügyi igazgatója Vinod Kumar Mishra egy interjúban beszélt a kormány terveiről, miután az Ukrajna elleni orosz támadás után Újdelhi is kénytelen volt visszafogni a hajón érkező földgáz behozatalát a túlságosan magas árak miatt. Azonban Narendra Modi kormánya szeretné a gáz szerepét megduplázni az ország energiamixében. Hasonló stratégiai tartalékot szeretne létrehozni egyébként Japán is, mivel 

az LNG egyre fontosabb szerepet tölt be a globális energiakereskedelemben.

Mishra elmondta, hogy bár a tartalékok mennyiségéről szóló célokat egyelőre nem határozták meg, a Petronet importtermináljaiban újabb tárolókat telepítenek, és épül egy úszó terminál a keleti Odisha államban is – írja a Bloomberg.

Az energiaválság az indiai vásárlókat a hosszú távú szerződések felé is terelte Mishra szerint, hiszen kiszámíthatóbb ellátást és stabilabb árakat eredményezhetnek. A vezető szerint ezek közül az üzletek közül többet idén véglegesíthetnek. A Petronet Katarral tárgyal az évi 7,5 millió tonnás (nagyjából 10 milliárd köbméter), 2028-ban lejáró szerződése meghosszabbításáról, sőt 1 millió tonnával növelné is a szerződött mennyiséget.

Azonban mivel augusztus óta 80 százalékkal olcsóbb lett az LNG, az azonnali szállításról szóló vásárlások is kezdenek felpörögni, még ha Mishra szerint millió brit fűtőegységenként 6-7 dolláros áron lehet a keresletet igazán megnövelő árszint. Pénteken az ázsiai spotpiacokon 12 dollárba került záráskor egymillió brit fűtőegységnyi földgáz. Mishra kiemelte, hogy India árérzékeny az energia terén, és kész mindig az olcsóbb üzemanyagot használni. Ez leggyakrabban a szén jelenti, amely továbbra is az indiai elsődleges energiahasználat több mint a felét adja.

 

gázpiac LNG India
Kapcsolódó cikkek