Több évtizednyi várakozás után Horvátországban is megalakulhatnak az első sürgősségi helikopteres mentőegységek. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint egy éven belül négy helikopterbázist alakítanak ki az ország különböző pontjain. A két legnagyobb Brac és Krk szigetén lesz, ott 3-3 helikopter áll majd készenlétben, de két gépet telepítenek majd Zágrábba, egyet pedig Eszékre. Hogy mikortól szolgáltatnak, azt nem tudni, feltehetőleg ebben a nyári szezonban még nem találkozhatnak velük az Adrián. 

A rescue helicopter hovers above the wreckage of a derailed train at Kastel Stari, on July 24, 2009. A train derailed in Croatia, killing six people and injuring 20 on a route linking the capital and the central coastal town of Split, police said. The crash occurred near the town of Kastel Stari, outside Split, at 12:08 pm (1008 GMT) when the tilting train designed for faster travel on regular tracks flew off the rails, according to authorities. AFP PHOTO/ STR -    CROATIA OUT - (Photo by AFP)
A helikopteres mentés fontosságáról már nemcsak beszélnek a horvátok, hanem tesznek is érte. 
Fotó: AFP

A helikopteres mentés a szigetlakók számára lesz a legnagyobb segítség, ugyanis kórházak kizárólag a szárazföldön vannak. Emiatt gyakran több óra is eltelik, mire egy beteget hajón bevisznek egy gyógyintézménybe. A mentőhelikopterek megkönnyítik a hegyimentők dolgát is, eddig ugyanis sürgős esetekben a hadsereg helikoptereit tudták csak használni, ám azok mentésre nem feltétlenül voltak alkalmasak. Ráadásul a gépek egy részét a horvátok nemrég átadták Ukrajnának. A mentőbázisokat polgári repülőtereken alakítják ki, ahonnét a bevetés után a kijelölt kórházakhoz szállítják a pácienseket. 

Az egészségügyi tárca a mentőhelikoptereket nem vásárolja meg, hanem tartós szolgáltatási szerződést köt egy külső céggel, amely vállalja a bázisok kialakítását és a mentési feladatok ellátását. A megbízásra pályázatot írnak ki, és 

a legjobb ajánlatot céggel hét évre kötnek szerződést.

Ezalatt a nyertes pályázónak garantálnia kell a bevethetőséget az év minden napján reggel öttől este nyolcig, a nyári turistaszezonban pedig a két dalmáciai bázisnak a nap 24 órájában készenlétben kell állnia. Feltétele továbbá, hogy a mentést végző gépek nem lehetnek 20 évnél öregebbek és alkalmasnak kell lenniük a tenger feletti repülésre. 

A leendő üzemeltető feladata lesz a szükséges egészségügyi személyzet biztosítása is, ami bázisonként legalább 15 orvost és 15 ápolót jelent. 

A projektre a kormány 63 millió eurót, átszámítva mintegy 24 milliárd forintot szán. 

Az egészségügyi minisztérium szerint a fejlesztésnek köszönhetően hamarosan az ország teljes lakossága számára elérhetővé válik a gyors sürgősségi mentés, így minden rászoruló egy órán belül kórházba kerülhet. Ez azért is fontos, mert jelenleg a becslések szerint félmillió olyan ember él az adriai országban, akiknek mindez nem elérhető.