Kína dolgozik a pénzszűkében lévő Pakisztán kérésén, hogy hosszabbítsák meg a múlt héten lejárt kétmilliárd dolláros kölcsönt, miközben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások megrekedtek az 1,1 milliárd dolláros mentőcsomagról.

Second day of Long March ex prime minister Imran Khan in Lahore Pakistan
LAHORE PAKISTAN-OCTOBER 29:Activists and supporters of opposition party Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) take part in an anti-government long march towards Islamabad to demand early elections, in Lahore on October 29, 2022. - Khan launched a so-called 'long march' on October 28 in the capital Islamabad to demand early elections, piling pressure on a government already in crisis. (Photo by Rana Irfan Ali/Anadolu Agency via Getty Images)
Az IMF szigorításokat akar, az emberek tiltakoznak.
Fotó: Getty Images

A hosszabbítás kritikus fontosságú a gazdasági válság és természeti csapások sújtotta Pakisztán számára, az ország külföldi devizatartaléka ugyanis annyira lecsökkent, hogy már csak négyheti import finanszírozására elegendő. A pakisztáni pénzügyminisztérium egyik magas rangú, neve elhallgatását lérő tisztségviselője elmondta a Reutersnek, hogy a szükséges papírokat már elkészítették, és formális bejelentés is várható az ügyben. A kínai pénzügyminisztérium és a jegybank egyelőre nem kommentálta a hírügynökség értesülését.
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó 

Pakisztán eddig csak régi szövetségesétől, Pekingtől kapott segítséget a pakisztáni központi banknak már jóváírt 1,8 milliárd dollár refinanszírozásán keresztül.

 Az IMF-fel február eleje óta tárgyalnak a november óta visszatartott 1,1 milliárd dollárról, amely a még 2019-ben megítélt 6,5 milliárd dolláros mentőcsomag része. 

A gazdaság az összeomlás küszöbén.
Fotó: Arif Ali / AFP

Sebhaz Sarif pakisztáni kormányfő szerint az IMF az alap felszabadításának feltételül szabta, hogy a baráti országok – Kína mellett a többi között Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – teljesítsék finanszírozási kötelezettségeiket, ezzel segítsenek az ország fizetési mérlegének finanszírozásában. Csak Kína 240 milliárd dollárt költött 2008 és 2021 között 21 fejlődő ország, közöttük Pakisztán mentőhitelezésére.
Az IMF azonban más feltételeket is szabott, például a piaci alapú árfolyamhoz való visszatérést és az üzemanyagárak emelését, amelynek végrehajtásával az iszlámábádi kormány hónapokat késlekedett.

Minden IMF-program felülvizsgálata határozott és hiteles biztosítékokat igényel arra vonatkozóan, hogy elegendő finanszírozás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hitelfelvevő fizetési mérlegének finanszírozása a következő 12 hónapban teljes mértékben biztosított legyen, és a program hátralévő részében a finanszírozás jó kilátásokkal rendelkezzen. Ez alól Pakisztán sem kivétel

– hangsúlyozta a közleményük.

Economy In Islamabad Ahead of Pakistan Prime Minister Imran Khan No Confidence Vote
Traffic flows down a road past buildings and construction in Islamabad, Pakistan, on Saturday, April 2, 2022. Pakistan Prime Minister Imran Khan said he will face a no-confidence vote on Sunday amid reports that the opposition has garnered the numbers it needs to oust him from office, raising political uncertainty as the country grapples with high inflation and debt repayments. Photographer: Asad Zaidi/Bloomberg via Getty Images
A devizatartalékból már csak négyheti importot tudnak finanszírozni.
Fotó: Getty Images

A jövőre vonatkozóan némi könnyebbséget jelenthet, hogy 

az Európa Unió a héten eltávolította Pakisztánt a „magas kockázatú harmadik országok” listájáról,

amelyre 2018-ban került fel. A listán olyan államok szerepelnek, ahol Brüsszel szerint nem elég szigorúak a szabályozások és a jogi rendszer ahhoz, hogy megakadályozza a pénzügyi bűncselekmények elkövetését és a terroristák finanszírozását, és ezáltal súlyos kockázatot jelent az EU pénzügyi rendszere számára.
Amikor egy országot felvesznek a listára, akkor különösen fokozott ellenőrzésnek és további intézkedéseknek vetik alá, amelyek növelik az üzleti tevékenység költségeit – ezzel többé nem kell számolniuk a pakisztáni vállalatoknak, így időt és pénzt takarítanak meg.