Louis de Guindos, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke szerint a bankszektor „a nagyon nagy bizonytalanság időszakán megy keresztül”, s ennek kezelése jegybanki szempontból az „ülésről ülésre” hozzáállást igényli, nem pedig valamiféle előre meghirdetett intézkedéssorozatot. A spanyol jegybankár a Business Post című lapnak nyilatkozott, az interjú az EKB honlapján is olvasható.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 19: The Vice-President of the European Central Bank, Luis de Guindos, during the Forum Europe Breakfast Briefing at the Mandarin Oriental Ritz Hotel, on 19 December, 2022 in Madrid, Spain. The event is organized by Nueva Economia Forum under the patronage of the ASISA Health Group and the Photovoltaic Energy and Environment company SOLARIA.
Louis de Guindos, az EKB alelnöke – túl sok oka nincs a mosolyra.
Fotó: Getty Images

„A kérdés most az, hogy az amerikai bankrendszer fejleményei és a Credit Suisse válsága miként érinti az eurózónát – tette hozzá. – A következő hetek-hónapok során azt kell megvizsgálnunk, hogy szükséges-e a monetáris kondíciók további szigorítása.” Guindos kifejtette, hogy az EKB fő aggodalma a nem bank pénzügyi szolgáltatók pénzügyi stabilitása. 

Ezek az intézmények, főleg a fintech cégek az elmúlt évek ultraalacsony kamatkörnyezetében jelentős kockázatokat halmoztak fel.

„Nem felügyeljük ezeket a cégeket, amelyek viszont szoros kapcsolatban állnak a felügyeletünk alá tartozó bankokkal.” Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet teljesen más, mint a 2008-as, a pénzintézetek sokkal jobb tőke- és likviditási helyzetben vannak, mint akkor. 

Az EKB március 16-án ismét emelt fél százalékponttal irányadó kamatán, amely jelenleg 3,5 százalékon áll. A döntést követő sajtótájékoztatón Christine Lagarade elnök nem nyilatkozott a következő időszak várható kamatdöntéseiről. Guindos annyit közölt a most megjelent interjúban, hogy „némi időbe telik, amíg az visszatér a 2 százalékos célhoz”. A gond az, hogy hiába csökken az infláció a valutaövezetben, a maginfláció továbbra is emelkedik. 

A maginfláció az eurozónában: továbbra is erős az árnyomás, miközben gondok lehetnek a pénzügyi stabilitással

„Nagyon nehéz a 2 százalékos inflációs cél felé közelíteni, miközben a maginfláció nem csökken” – tette hozzá a jegybankár.