Franciaország örömmel vette tudomásul, hogy Magyarország és Törökország egyaránt hozzájárul Finnország NATO-csatlakozási kérelméhez.

Helsinki,,Finland,-,May,8th,2022:,Finnish,Flags,Flying,In
Helsinki, Finland - May 8th 2022: Finnish flags flying in front of Finnish parliament building in Helsinki, on international Mother's day.
Finnország finn NATO-csatlakozás
Fotó: Ilari Nackel

A francia öröm ugyanakkor csak akkor lenne teljes, ha a két állam Svédország csatlakozását is támogatni tudná, hogy a két ország egyszerre, már idén júliusban felvételt nyerhessen a védelmi szövetség sorai közé. 

Svédország és Finnország jelentős katonai képességekkel rendelkezik a NATO-val egyetemben, így tagságuk döntően hozzájárulhatna az euro-atlanti térség és a szövetségeseinek biztonságához.

– áll a francia külügyminisztérium közleményében.

A finn csatlakozás útjában immáron semmi sem áll, miután a hét közepén Törökország, a hét végén pedig Magyarország is bejelentette, hogy nem gátolja tovább az északi ország NATO-ba lépését. A svéd helyzet ugyanakkor még nem ilyen tiszta, velük szemben továbbra is fennáll mind a török, mind a magyar vétó. 

A magyar parlament március 27-én szavazza majd meg a finnek csatlakozási kérelmét hivatalosan is. A svédek azonban továbbra sem adják fel: a külügyminiszterük szerint biztos, hogy NATO-tagok lesznek, csak az nem látszik még pontosan, hogy mikor.

Eközben Sauli Niinistö finn elnök vasárnap védelmébe vette, hogy hazája esetleg Svédország nélkül fog csatlakozni a NATO-hoz. Hangsúlyozta, hogy amennyiben rajtuk múlik, Svédországgal "kéz a kézben" akarnak az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni, de azt is hozzátette, hogy meglátása szerint Finnország korábbi csatlakozása nem rontja Svédország biztonsági helyzetét.