A javuló kétoldalú gazdasági kapcsolatok ellenére Jim Chalmers ausztrál pénzügyminiszter megakadályozta, hogy Vu Jü-hszio Szingapúrban bejegyzett cége, a Yuxiao Fund 9,92 százalékról 19,9 százalékra növelje tulajdonrészét a Northern Minerals ritkaföldfém-bányászati vállalatban. Chalmers szerdai bejelentése szerint a külföldi befektetéseket ellenőrző testület (Foreign Investment Review Board) tanácsára hozta meg ezt a döntést.

Chalmers Jim , Australia's treasurer, during an interview on the sidelines of the Group of 20 (G-20) finance ministers and central bank governors meeting in Bengaluru, India, on Saturday, Feb. 25, 2023. The world's most powerful finance ministers and central bank chiefs are gathering this week, with the one-year anniversary of Russias invasion of Ukraine  and its impacts on the global economy  looming over an agenda focused on the risks of debt distress and fighting inflation.
Jim Chalmers pénzügyminiszter.
Fotó: Getty Images


A kérelmet a Bloomberg értesülése szerint tavaly augusztusban nyújtották be, az elutasító határozatot pedig február 15-én írta alá a pénzügyi tárca vezetője, a hír azonban csak a héten szivárgott ki. A lépés „összhangban van más kormányok által a múltban hozott döntésekkel”, jelentette ki Chalmers szerdán Canberrában, anélkül, hogy további részleteket közölt volna. 

Nick Curtis, a Northern Minerals vezérigazgatója szerint azonban a döntés a „nemzeti érdeket” szolgálja.

A Reuters emlékeztetett, hogy a Northern Minerals az első jelentős diszpróziumtermelő szeretne lenni Kínán kívül, amely a kínálat 94 százalékát ellenőrzi. A diszprózium az elektromos járművek mágneseinek kulcsfontosságú összetevője.
Ausztrália a ritkaföldfémek egyik legfőbb kitermelője, a lítiumbányászatban világvezető, és Chalmers már novemberben figyelmeztetett, hogy az ország ezentúl jobban meg fogja majd válogatni, hogy kinek enged befektetni ebbe a stratégiai fontosságú ágazatba. A fentebb említett testületnek pedig éppen az a feladata, hogy a nemzeti érdekek figyelembe vételével véleményezze a befektetési kérelmeket. 
Javaslatára jóváhagytak egy kínai befektetést a vasércbányászatban, a ritkafém-bányászatit azonban elutasították, ami igazolja, hogy ez a felülvizsgálati rendszer működik, nyilatkozta a Reutersnek Justin Bassi, az előző kormány nemzetbiztonsági tanácsadója. „A ritkaföldfémek kulcsfontosságú alapanyagok a kritikus fontosságú, többek között védelmi technológiák számára” – emlékeztetett.

Northern,Territory,,Australia,,February,13,,2000:,View,Of,Machinery,Operating
Ausztrália a ritkaföldfémek egyik fő kitermelője.
Fotó: Shutterstock


Peking korábban élesen bírálta Ausztráliát, amiért nemzetbiztonsági okokra hivatkozva gátol kínai befektetéseket, és állítása szerint ez a gyakorlat is hozzájárult a kétoldalú kapcsolatok évekkel ezelőtti befagyasztásához. A kapcsolatok javulnak, mióta tavaly májusban balközép munkáspárti kormány került hatalomra Ausztráliában, újrakezdődtek a miniszteri szintű egyeztetések, és Kína visszavont több, Ausztráliából származó importárura kivetett szankciót.
Tim Ayres kereskedelmi miniszterhelyettes szerdán kijelentette, hogy Ausztrália stabilizálni szeretné a Kínával való kapcsolatát, de „vannak nehéz strukturális kihívások”. 

A kormány politikája valójában nem változott a Kínához való hozzáállásunk tekintetében az előzőéhez képest. Több bizonyítékot szeretnék látni arra, hogy az ausztrál importot visszaengedik Kínába

– tette hozzá.
A Yuxiao Fund a Northern Minerals egyébként így is a bányavállalat legnagyobb részvényese, 18 hónappal ezelőtt csatlakozott a céghez. Vu jelentős bányászati tevékenységet folytat Mozambikban is, és Kína jelentős beszállítója. Nem ő az egyetlen, aki növelné a befektetéseket az ausztrál ritkaföldfém-bányászatban, januárban a Tianqi Lithium is megállapodott egy ausztrál lítiumfeltáró vállalat megvásárlásáról, de ehhez az üzlethez is szükséges a kormány jóváhagyása.