Az utóbbi hetek bankcsődjei nem jelentenek rendszerszintű pénzügyi válságot és nem fenyegetik recesszióval a német gazdaságot – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy keddi nyilatkozatában.

Retreat of the Bundestag parliamentary group of Bündnis 90/Die Grünen
Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter 2023. március 21-én Türingiában.
 Fotó: AFP

 

Az amerikai Lehman Brothers befektetési bank 2008-as csődje után az európai pénzügyi rendszer működésének szabályozásában sok jó döntést hoztunk, amelyek most kifizetődnek. Az európai bankrendszer jóval nagyobb tartalékokkal rendelkezik, mint akkoriban

 

– mondta a Zöldek politikusa a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak. Hozzátette, hogy nincs rendszerszintű pénzügyi válság, ugyanakkor látható, hogy Svájcban és az Egyesült Államokban egyes bankok problémákkal küzdenek, de 

ezeket várhatóan a rendszeren belül, külső segítség nélkül lehet kezelni.

Hozzátette, hogy a svájci Credit Suisse bank megrendülése és az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje nem fenyegeti recesszióval a német gazdaságot, de az Európai Központi Bank (EKB) kamatemeléseinek a beruházásokra gyakorolt hatása lassíthatja a növekedést.

A svájci jegybank csütörtökön 50 milliárd frank értékű sürgősségi hitelkeretet nyitott meg a Credit Suisse számára, vasárnap pedig bejelentette, hogy az SVB csődjének hatására megrendült bank egy nagyszabású – 200 milliárd frank értékű jegybanki likviditási támogatásból és kilencmilliárd euró értékű állami garanciavállalásból álló – mentőcsomag révén az UBS-hez kerül, amely mindössze hárommilliárd frankot fizet riválisáért.

Az UBS és a Credit Suisse egyesülése a második legnagyobb európai bankfúzió 2008 óta. Az egyesüléssel egy globális jelentőségű, ötezermilliárd dollárnyi eszközt kezelő pénzintézet jön létre.