Közélet

Utcai harcok és vérengzés Bahmutban: az ukrán erősítés már elindult

Már Bahmut területén zajlanak a harcok, miután az orosz csapatok a Wagner-csoport vezetésével minden eddiginél nagyobb offenzívát indítottak a város megszerzése érdekében. Az ukrán vezérkar még szerda délelőtt lehetőséget adott a várost védő tiszteknek a visszavonulásra, azóta viszont arról számoltak be, hogy a védők még kitartanak. A kijevi vezetés a mesterlövészek munkáját emelte ki, akik jelentős veszteségeket okoznak a benyomuló oroszoknak. Az ukrán védelmi miniszter-helyettes közölte, hogy az erősítés már elindult Bahmuthoz.

Tovább folytatódtak a heves harcok szerdán a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Bahmut (korábban Artemivszk) környékén, az ukrán hadsereg közlése szerint Donyeck megyében mintegy 70 ezer embert érintenek az orosz támadások.

Bahmut, 2023. február 28.Égő ház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Fotó: Jevhen Tyitov/MTI/EPA

A kijevi vezérkar arról tájékoztatott, hogy szerdára virradó éjjel ukrán mesterlövészek lelőttek hét orosz felderítőt, hármat pedig megsebesítettek Bahmut térségében.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese kedd este úgy nyilatkozott az ukrán televíziónak, hogy Bahmut megtartása nem politikai, hanem stratégiai döntés volt. Elmondása szerint erősítést küldtek a térségbe, ahol az oroszok súlyos veszteségeket szenvednek el.

Katonáink a terroristák akár 80 százalékát is képesek megsemmisíteni

– fogalmazott Maljar.

Videók a háborúból: sebesültszállítás Bahmutból, a tankon táncoló katona, a lábát vesztett fiatal anya

Az ukrajnai háború elképesztő élethelyzeteket produkál. Az internetet elöntik a háborús fényképek és videók, a harcoló felek propagandacéljait is szolgálva, ugyanakkor nyújtanak betekintést az emberi vonatkozásokról azoknak, akik csak messziről figyelik a háborút.

Bahmutért tavaly nyár vége óta folynak a harcok. Az ukrán vezetés korábban arról adott hírt, hogy különösen feszült a helyzet Bahmutban, ukrán katonai bloggerek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a várostól északra és északnyugatra az orosz erők előre tudtak törni.

A várostól nyugatra ukrán katonai megfigyelők szerint már csak egy nagyjából négy kilométer széles sávot tart ellenőrzés alatt az ukrán hadsereg, minden más irányból már az orosz csapatok szorongatják az ukránokat.

Bahmut, 2023. február 28.Égő ház előtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Fotó: Jevhen Tyitov  /MTI / EPA

Bahmut fontos része annak a Donyeck megyében kialakított ukrán védelmi vonalnak, amelyet Sziverszk és Bahmut települések között hoztak létre. Abban az esetben, ha Bahmutot elveszítik az ukránok, megnyílik az út az oroszok előtt olyan nagyvárosok irányába is, mint Szlovjanszk és Kramatorszk. Ez utóbbi értesülést Volodimir Zelenszkij tanácsadója a CNN-nek adott interjújában cáfolta. Alekszandr Rodnyanszkij szerint az elmúlt hetekben sokat dolgoztak azon, hogy másodlagos védelmi vonalakat alakítsanak ki Bahmuttól nyugatra, arra az esetre, ha a város elesne. Rodnyanszkij azt mondta, hogy Bahmut elvesztése nem jelentené, hogy az oroszok bevonulhatnak a ukrán területek mélyére.

Egybehangzó értesülések szerint az ukrán védők szorult helyzetben vannak Bahmutban. Szerda délelőtt nyugati és orosz lapok is azt írták, hogy 

az ukrán vezetés parancsba adta, hogy a várost védő tisztek fújjanak visszavonulót, ha a helyzet romlik. 

Az az azóta elindult erősítés akár azt is jelentheti, hogy a harcok elhúzódhatnak Bahmutban.

 

 

Bahmut erősítés háború
Kapcsolódó cikkek