Nemzetközi gazdaság

Oroszország és Ukrajna megállapodott egymással – sajnos nem a békéről

A háborúban álló felek 120 nappal meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodást.

Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról – jelentette be szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A crew member prepares a grain analysis for a control made by members of the Joint Coordination Center (JCC) onboard the Barbados-flagged ship "Nord Vind" coming from Ukraine, loaded with grain and anchored in Istanbul, on October 11, 2022.
Fotó: AFP

„Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna” – mondta egy canakkalei avatóünnepségen a török államfő.

Erdogan Oroszország, Ukrajna és az ENSZ erőfeszítéseit is megköszönte, egyúttal leszögezte, hogy a megállapodás életbevágóan fontos a globális élelmiszer-ellátás stabilitása szempontjából. Felidézte, hogy az egyezség szerint több mint 800 hajó mintegy 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.

A török elnök arról nem szólt, hogy a hosszabbítás milyen időtartamra szól. Korábban Oroszország úgy nyilatkozott, hogy 120 nap helyett 60 napos hosszabbítást támogat, ám ezt Kijev akkor elutasította, arra hivatkozva, hogy az eredeti megállapodásban feketén-fehéren rögzítették: legalább 120 nappal lehet meghosszabbítani. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a megállapodást ismét 120 nappal hosszabbították meg. Egyúttal háláját fejezte ki az ENSZ-nek és Törökországnak erőfeszítéseikért.

 

Törökország orosz-ukrán háború ENSZ gabonaexport
Kapcsolódó cikkek