Három évvel ezelőtt a Donald Trump vezette amerikai kormány azzal fenyegetőzött, hogy betiltja a TikTokot, amennyiben a kínai tulajdonos nem adja el a céget amerikai befektetőknek. Akkor végül sem az eladás, sem a betiltás nem valósult meg. Az elmúlt hetekben azonban, a TikTok körüli vihar erősödése közepette ismét egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe a közösségi oldal.

People gather for a press conference about their opposition to a TikTok ban on Capitol Hill in Washington, DC on March 22, 2023. - The White House was reported on March 15, 2023, to have told the app TikTok that it will be banned in the US if it continues to be owned by the Beijing-based tech firm Bytedance. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Peking szerint inkább tiltsák be az Egyesült Államokban a TikTokot, mint hogy amerikai kézbe kerüljön.
Fotó:  Brendan Smialowski / AFP

A TikTok vezérigazgatója, Sou Ce Csö csütörtökön áll az amerikai törvényhozók elé, akik közül egyre többen szorgalmazzák azt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban betiltsák az alkalmazást, mivel álláspontjuk szerint veszélyt jelent a nemzetbiztonságra – adta hírül a CNN.

Ugyanakkor elemzők és jogi szakértők szerint a TikTok teljes eladására nincs esély, többek között amiatt sem, mert a kínai kormány a TikTok technológiáját kiemeltként kezeli, és 2020 óta számos lépést tett annak érdekében, hogy a pekingi székhelyű ByteDance tulajdonos bármilyen, eladásával kapcsolatos tervét megvétózhassa.

Az Egyesült Államokban havi szinten mintegy 150 millió ember használja az alkalmazást.

A kínai kormány egyes fejlett technológiákat, köztük a tartalomajánló algoritmusokat is, nemzeti érdekei szempontjából kritikus fontosságúnak tartja. Decemberben kínai tisztviselők javasolták az e technológia külföldi vevőknek történő értékesítésére vonatkozó szabályok szigorítását.

Pekingnek abba nincs beleszólása, hogy Washington megbízást adjon a TikTok megvételére, azonban megtartotta a végső jóváhagyási jogkört a tranzakció felett

– ismertette Brock Silvers, a Kaiyuan Capital befektetési igazgatója.

Hozzátette, hogy szinte teljesen valószínűtlennek tűnik, hogy Kína elfogadna bármilyen olyan üzletet, amely kivonja a TikTok algoritmusait a közvetlen ellenőrzése és szabályozó hatósága alól.

A közösségi oldal algoritmusai a felhasználók viselkedése alapján adnak ajánlásokat, így olyan videókat jelenítenek meg a For You feedben (ami a facebookos hírfolyamnak felel meg, csak itt nem hírek vannak), amelyeket valóban szerethetnek és valószínűleg meg is fognak nézni.

A kínai szabályozó hatóságok először 2020 augusztusában vették fel az TikTok algoritmusait a védett technológiák listájára. Akkor, amikor a Trump-adminisztráció először fenyegetőzött a betiltással.

A TikTok árnyékában egy másik adatvadász kínai app is meghódította a világot

A ByteDance videószerkesztőjénél sem tudható, hogy mit csinálnak a megszerzett adatokkal.

A Joe Biden vezette kormányzat később visszavonta a Trump időszaka alatt elindított, TikTokot célzó projektet. Ugyanakkor a demokrata kormány egy szélesebb körű irányelvet határozott meg, amely a külföldi riválisokhoz, köztük Oroszországhoz és Kínához kapcsolódó technológiák vizsgálatára összpontosított. Ebbe a körbe természetesen beletartozik a TikTok is.

A fiatalok körében népszerű közösségi oldal ismét belekeveredett a Washington és Peking közötti geopolitikai csörtékbe.

A TikTok meghallgatása az Egyesült Államokban egy olyan szabályozási procedúra kezdetét jelzi, amellyel valószínűleg minden kínai technológiai vállalatnak szembe kell néznie

– emelte ki Alex Capri, a Hinrich Alapítvány kutatója.

A digitális és hagyományos médiát felügyelő kínai hatóság egyik magas rangú tisztviselője a múlt héten látogatást tett a ByteDance irodáiban. A rapport rávilágított Peking eltökéltségére, hogy szoros pórázon tartja a legerősebb internetes vállalatokat. 2021 áprilisában egy kínai kormányzati szervezet 1 százalékos szerzett a ByteDance pekingi leányvállalatában.

A kínai szabályozó hatóságok fokozatosan szigorítják a technológiák és az algoritmusok feletti ellenőrzésüket. 2022 márciusától bevezetésre került egy példátlan szabályozás, amely előírja az internetes vállalatok számára, hogy regisztráltassák az ajánló algoritmusokat a Kibertér Adminisztrációnál, a Hszi Csinping elnöknek jelentő, nagyhatalmú internetes szabályozó hatóságnál.

Bár sokan adatvédelmi aggályokat fogalmaznak meg a közösségi oldallal szemben, a TikTok technikai és szervezeti akadályokat emelt, amelyek állítása szerint megvédik a felhasználói adatokat az illetéktelen hozzáféréstől.

A kínai vállalat tervei szerint egy olyan megoldáson dolgozik, amely alapján a kormányzat, és bizonyos amerikai vállalatok számára bizonyos fokú felügyeletet biztosítana a TikTok adatkezelési gyakorlatához. A Project Texas néven futó tervezethez hasonló megoldást szeretne kidolgozni az számára is, ez pedig a Project Clover nevet viseli.

Ugyanakkor ez sem nyugtatta meg az amerikai tisztviselőket, valószínűleg azért, mert bármit is tesz a TikTok, Kínának továbbra is lenne befolyása a vállalatra.

A TikTok tulajdonosváltása nem oldana meg semmit

– húzta alá Capri.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a végleges megoldás az ügyben – ha lesz egyáltalán. Brock Silvers arra számít, hogy mindkét fél megpróbál majd kompromisszumot kötni, amelyben az amerikai aggályokat figyelembe veszik, de Peking továbbra is megtartja erős ellenőrzését a TikTok felett.

Úgy véli azonban, hogy Kína végső soron jobban örülne annak, ha a TikTok inkább elhagyná az amerikai piacot, minthogy feladja ellenőrzését a közösségi oldal fölött.