Durva árversenybe kezdtek Amerikában a meghatározó gyógyszergyártók. Előbb az Eli Lilly, majd a Novo Nordisk, csütörtökön pedig a Sanofi jelentette be, hogy a cukorbetegek létfontosságú gyógyszereinek költségeit legalább kétharmadával csökkenti az Egyesült Államokban.

gyógyszertár
A Sanofi, a Novo Nordisk és az Eli Lilly gyógyszergyártó is meredeken csökkenti az inzulintermékeik árát.
Fotó: Shutterstock

A Sanofi követi riválisait, és megvágja az előrehaladott cukorbetegség kezelésében használatos inzulininjekciók árát. A francia gyógyszergyártó a legnagyobb, 78 százalékos listaárkedvezményt a Lantusra adja, amely Amerikában a leggyakrabban használt inzulin, és ami így legfeljebb 35 dollárba kerül majd. A cég az Apidra nevű inzulinjának árát pedig 70 százalékkal mérsékeli 2024 januárjától

– közölte a vállalat.

Inzulininjekciók rendszeres használatára 8,4 millió amerikai cukorbeteg szorul. Az inzulintartalmú készítmények szabályozzák a betegek vércukorszintjét, ezáltal megakadályozzák a súlyos társbetegségek, mint a látásvesztés, a vesekárosodás és az egyéb egészségügyi problémák kialakulását.

A legtöbb biztosított amerikai nem az inzulin listaárát fizeti a ki a gyógyszertárban, csak a biztosítási önrészét. A nem biztosítottaknak viszont a teljes listaárat kell megfizetniük, így a gyártók döntései leginkább nekik nyújtanak nagy segítséget – írja a The Wall Street Journal.

A gyógyszergyártók az elmúlt évtizedben többször és jelentően megemelték az inzulin listaárát, emiatt az orvosság megfizethetősége politikai vitatéma lett. A demokraták és a republikánusok egyaránt bírálták a magas árakat. Végül az inflációcsökkentő törvény az állami egészségügyi ellátásban (Medicare) részesülőknek havi 35 dollárban maximálta az inzulinért fizetendő költségét. 

Ez azonban nem volt elég, a szenátus demokrata vezetője szerdán sürgette a Sanofit, hogy kövesse riválisait az inzulin árának mérséklésében, hogy a betegek széles köre olcsóbban juthasson hozzá az életmentő gyógyszerekhez.

Egy másik amerikai törvény értelmében a gyógyszergyártóknak meg kell téríteniük a szövetségi Medicaid programnak azt az összeget, amivel a gyógyszereik éves áremelkedése meghaladja az inflációt. A Medicaid a legrászorultabb amerikaiaknak nyújt egészségügyi ellátást. A jogszabály a kifizetéseket a termékek árában maximálta egészen 2024 januárjáig, amikor is ez a felső határ megszűnik.

Az árcsökkenés után a Sanofi ténylegesen pénzt fog keresni a Lantuson a Medicaid keretében. Ha ugyanis tartaná a jelenlegi árakat, akkor neki kellene fizetnie a Medicaid felé

– mondta Inmaculada Hernandez, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem gyógyszerárszakértője a Reutersnek. 

A Sanofi bevezet egy új terméket is, a Lantus márka nélküli változatát, amely 60 százalékkal kerül kevesebbe. A cég emellett 35 dollárban maximálta a többi ilyen termékének havi adagját a kereskedelmi biztosítással ellátott és az anélküli betegeknek.

A hónap elején az Eli Lilly gyógyszergyártó közölte, hogy 2023 őszétől 70 százalékkal csökkenti a leggyakoribb inzulintermékei, a Humalog és a Humulin listaárát. A Novo Nordisk pedig két nappal a Sanofi előtt tette közzé, hogy jövőre 75 százalékkal mérsékli a NovoLog inzulin, valamint 65 százalékkal a Novolin és a Levemir listaárát a márkajelzés nélküliek mellett.

A világ legnagyobb inzulingyártója a Sanofi, az Eli Lilly & Co. és a Novo Nordisk, amelyek együttesen az amerikai inzulinpiac mintegy 90 százalékát fedik le.

Amerikában is a cukorbetegeknek szánt gyógyszerért kapkodnak a fogyni vágyók

Nem véletlenül népszerű a semaglutid a jelentős túlsúllyal küzdők körében, az eredetileg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szert másfél évig használva 15 százalékos testsúlycsökkentés érhető el.