Jelentős politikai változtatásokat sürgetnek az Egyesült Államokban a cukorbetegség megelőzése érdekében, például az egészségesebb élelmiszerek fogyasztásának ösztönzését, a fizetett szülési szabadság biztosítását, a cukros üdítőitalok megadóztatását és a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést — áll egy, a hónap elején kiadott jelentésben.

A legfrissebb adatok szerint világszerte mintegy 537 millió felnőtt él diabétesszel: Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint ötezer gyermek. Az Egyesült Államokban 2019-ben több mint 87 ezer halálesetet hoztak összefüggésbe a cukorbetegséggel és a hetedik vezető halálozási okként tartották számon — írja a Reuters

Fotó: Shutterstock

Azóta a cukorbetegség okozta halálesetek száma meredeken megemelkedett, az elmúlt két évben már átlépte a százezres küszöböt a halálesetek száma, ami rekordot jelent — derül ki az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) jelentéséből.

A cukorbetegség okozta halálesetek száma 2020-ban 17 százalékkal, 2021-ben pedig 15 százalékkal ugrott meg a 2019-es járvány előtti adatokhoz képest, 

a koronavírus miatti halálozásokon kívül.

A cukorbetegség kezelése az Egyesült Államokban jelentős közegészségügyi kudarcot vallott: a betegségben szenvedő amerikaiak száma az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen megnőtt, és a betegek kilátásai annak ellenére romlottak, hogy a legmodernebb kezelésekre rekordmértékű összegeket fordítottak. 

Már jóval a világjárvány előtt is számos kihívással kellett szembenézniük, és a koronavírus-járvány csak fokozta ezeket a problémákat. A koronavírus különösen halálosnak bizonyult a cukorbetegek esetében:

a jelentés szerint a nem megfelelően kezelt cukorbetegeknél legalább kétszer nagyobb a volt a koronavírus okozta elhalálozás kockázata. 

A társadalmi egyenlőtlenség jelei pedig a diabétesz előfordulását tekintve is megmutatkoznak: a cukorbetegség és annak szövődményei gyakoribbak az alacsonyabb jövedelműek és a színes bőrű amerikaiak körében.

Az amerikai felnőttek körében a cukorbetegség előfordulása az 1970-es évek végén jegyzett 5,3 százalékról 2018-ra 14,3 százalékra nőtt. A cukorbetegséggel kapcsolatos közvetlen egészségügyi költségek 2017-ben ráadásul már 237 milliárd dollárra rúgtak. 

Fotó: AMELIE-BENOIST / BSIP / BSIP via AFP

 

Csökkentenék a cukorbetegek anyagi terheit

A magas ellátási költségekre is visszavezethető, hogy a diabétesszel küzdő betegek elhanyagolják az egészségügyi állapotukat. A költséges orvosi vizsgálatok és gyógyszerek miatt sok esetben nem jelennek meg a szükséges konzultációkon vagy elodázzák azt.

Ráadásul a cukorbeteg számára nélkülözhetetlen fehérjehormon, az inzulin ára is jelentősen megemelkedett.

A betegek és az amerikai törvényhozók is elégedetlenségüket fejezték ki emiatt, és szorgalmazták az inzulin árának az mértékéhez való igazítását. Emellett az amerikai törvényhozók is javaslatot tettek az inzulin árának 35 dollárban való maximalizálására.

A kongresszus bizottsága szerint az amerikai kormánynak megfizethetőbbé kellene tennie a gyümölcsöket és zöldségeket a diabétesszel küzdők részére, és biztosítania kellene azt, hogy az édesanyák fizetett szabadságot vehessenek ki a szoptatás idejére, mivel a szoptatás csökkentheti az cukorbetegség kialakulásának kockázatát az édesanyáknál, és a gyermekkori elhízás és cukorbetegség kockázatát is megelőzheti. 

A testület a cukros üdítőitalokat is megadóztatná, és a bevételt a tiszta ivóvízhez való hozzáférésre és egyéb kezdeményezések finanszírozására fordítaná.

Mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz, vagy cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amelyről akkor beszélünk, amikor a hasnyálmirigy már nem képes inzulint termelni, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az általa termelt inzulint. A szervezetben minden szénhidrát tartalmú élelmiszer glükózra bomlik, és az inzulin hormon az, amely elősegíti ezek bejutását a vérből a sejtekbe. Éppen ezért az inzulin termelésének vagy hatékony felhasználásának hiánya a vér glükózszintjének emelkedéséhez vezet.

A cukorbetegségnek alapvetően két fő típusát, az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt különböztetjük meg. A cukorbetegek több mint 95%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nagyrészt a túlsúly és a fizikai inaktivitás eredménye, a közelmúltig csak felnőtteknél fordult elő, de ma már gyermekek körében is egyre gyakoribb annak ellenére, hogy az 1-es típusúval ellentétben, a diabétesz ezen fajtája életmódváltással megelőzhető lenne. Az 1-es típusú cukorbetegség oka és megelőzési módja mind a mai napig ismeretlen, általában napi inzulinadagolást igényel.vi