Nemzetközi gazdaság

A háborús termelés húzta az orosz ipart

Egy év után ismét növekedni tudott az orosz ipari kibocsátás, ami főként a hadiiparnak lehet köszönhető.

Váratlanul ismét növekedett az előző évihez képest az orosz ipar márciusban az ország statisztikai hivatala szerint. A múlt hónapban 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez képest, szemben a Bloomberg felmérése által várt 1,4 százalékos visszaeséssel.

Fotó: Szputnyik / AFP

Az egy éve első pozitív adat főként a hadiipar kibocsátásának lehet köszönhető, és talán a bázishatásnak is, hiszen tavaly márciusban már dúltak a harcok Ukrajnában. A bányászat éves szinten 3,6 százalékot csökkent, ám 

szemben a korábbi közzétételekkel, most nem részletezték azon belül az olajszektor teljesítményét.

A feldolgozóipar 6 százalékkal haladta meg a tavalyit, amit a befejezett fémtermékek 30 százalékos bővülése vezetett, amely magában foglalhatja a lőszergyártást is. A számítógépek, elektronikus és optikai áruk termelése, aminek feltehetően része több repülő- és rakétaalkatrész is kibocsátása, 23 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Az egyéb közlekedés kategória, benne a harcjárművekkel, repülőkkel és hajókkal több mint 10 százalékot emelkedett zsinórban már másodjára. A hadiipari kibocsátás dinamikus bővülése már februárban megkezdődött, miután az év elején az orosz állam jelentős összegeket költött a felpörgetésére.

Noha a haditermelés adatai államtitoknak minősülnek, szakértők szerint az lehet az orosz gazdaság leginkább ellenálló ágazata az invázió kezdete óta, 

és Vlagyimir Putyin orosz elnök is többször beszélt arról, hogy megállás nélkül folyik a termelés a szektorban.

 

Oroszország hadiipar makroadat
Kapcsolódó cikkek