Hétfő reggelre látványosan megugrottak az olajárak, miután az OPEC+ váratlanul bejelentette, hogy tovább csökkenti a kitermelést. Ezt a lépést az egyik legfőbb olajtermelő ország, Szaúd-Arábia elővigyázatossági intézkedésnek nevezte a piaci stabilitás megőrzése érdekében – adta hírül a Reuters.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And
OPEC+, olaj
Felrántotta az olajárakat az OPEC+ váratlan bejelentése.
Fotó: Shutterstock

A Brent hordónkénti ára 84,26 dollár volt hétfőn reggel, ami 4,37 dolláros, azaz 5,5 százalékos emelkedés.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj ára 79,90 dolláron állt hordónként, ez 4,23 dolláros, vagyis 5,6 százalékos áremelkedés. Korábban elérte a január vége óta mért legmagasabb szintet.

Az OPEC+ (amelynek Oroszország is tagja) vasárnap napi 1,16 millió hordónyi termeléscsökkentést jelentett be.

Az ülés előtt a piac számított arra, hogy a csoport fenntartja a korábbi döntését, miszerint decemberig napi 2 millió hordóval mérsékli a kitermelést. A most bejelentettekkel együtt a termelés így már napi 3,66 millió hordóval lesz alacsonyabb, ami a globális kereslet 3,7 százaléka.

A bejelentés következtében Goldman Sachs 1,1 millió hordóval csökkentette az OPEC+ 2023 végi kitermelési előrejelzését, valamint 95, illetve 100 dollárra emelte a Brent hordónkénti árával kapcsolatos prognózisát 2023-ra és 2024-re vonatkozóan.

Az elemzői becslések szerint a termeléscsökkentés 7 százalékkal emeli meg az árakat, ezzel járulva hozzá Szaúd-Arábia és OPEC+ olajbevételeinek növekedéséhez.

A Biden-kormányzat közölte, hogy nem látja bölcs döntésnek a termelők által bejelentett lépést. Több elemző is megkérdőjelezte az OPEC+ extra termeléscsökkentésének indokoltságát.

Márciusban a Brent ára hordónként 70 dollár alá is benézett, ami másfél éve a legalacsonyabb árszint volt.

Piaci szakértők úgy vélik, hogy Washington és Rijád egyértelműen más árcélokat tűzött ki a legfontosabb gazdaságpolitikai kezdeményezéseikre. A JPMorgan elemzői szerint a lépés később jött, mint várták, és a gyengébb árakra adott lassú reakciónak korlátozott hatása lesz az összesített egyenlegekre, és késleltetheti az árhatást.

Az OPEC+ lépéseivel ellentétes folyamatok zajlanak az Egyesült Államokban, ugyanis az amerikai nyersolajtermelés januárban napi 12,46 millió hordóra nőtt, ami 2020 márciusa óta a legmagasabb érték.

Ugyanakkor nemcsak kárvallottjai vannak a meglepetésszerű bejelentésnek. Az arany ára hétfőn esni kezdett, miután az OPEC+ lépése inflációs aggodalmakat váltott ki, és felvetette az amerikai jegybank májusi ülésén esedékes kamatemelésre vonatkozó várakozásokat.

A spot arany ára 0,8 százalékkal mérséklődött, unciánként 1951,37 dolláron állt, ami az elmúlt hét legalacsonyabb értéke. Az amerikai arany határidős jegyzése pedig 0,9 százalékkal lett kisebb, 1968,20 dollárra csökkent.

A spot ezüst 2,1 százalékkal, 23,56 dollárra esett unciánként, a platina 1 százalékot veszített értékéből, és 981,89 dollárba kerül, a palládium pedig 0,7 százalékot esett, egy unciáért 1449,94 dollárt kérnek.

Oroszország is beáll az olajkartell mögé: Moszkva év végéig visszafogja az olajtermelést

Napi félmillió hordóval kevesebbet hoznak felszínre, összhangban az OPEC+ tagjaival.