Oroszország az év végéig meghosszabbította az olajtermelés visszafogását, ami azt jelenti, hogy napi félmillió hordóval kevesebb olajat termel majd ki, közölte vasárnap Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes. A bejelentésre alig pár perccel az után került sor, hogy Szaúd-Arábia, Kuvait, Omán, Irak és az Egyesült Arab Emírségek hasonló vállalást tett.

Kuwait Promises To Increase Oil Production In Case  Of War
KUWAIT - JANUARY 15:  The sun sets behind a oil derek January 15, 2003 near the Saudi Arabian border, Kuwait. Kuwait produces 10% of the worlds oil and has promised to increase production as needed in the event of a war in Iraq.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó: Joe Raedle


Mindegyik ország kevesebb olajat hoz felszínre az év végéig. Oroszországgal együtt mindegyik tagja az olajtermelő államokat tömörítő OPEC+ csoportnak. Érdemes megemlíteni, hogy a termelők delegáltjai a héten még azt mondták a Reutersnek, hogy sem termelésnövelésre, sem pedig további csökkentésre nincs esély az OPEC+ eheti találkozóján.
 

Felelős piaci szereplőként és a további piaci volatilitás elleni óvintézkedésként az Orosz Föderáció 2023 végéig napi 500 ezer hordós önkéntes csökkentést hajt végre a másodlagos források által február hónapra becsült átlagos termelési szintről

 – idézte a Reuters  Novak közleményét.
A bejelentés azt jelenti, hogy Oroszország immár kétszer meghosszabbította a termeléscsökkentést, amelyet Novak először február 10-én jelentett be, akkor csak márciusra vonatkozóan. Március 21-én közölte, hogy a csökkentés június végéig lesz érvényes.
Pár nappal később, március 24-én Novak egyébként azt mondta, hogy Oroszország nagyon közel van ahhoz, hogy elérje a kitűzött termelési szintet, amely szerinte napi 9,5 millió hordó lesz.