Naprakész népességadatok nem állnak rendelkezésre, de a korábbi adatok alapján készült modellekből egyértelmű, hogy helycsere lesz az országok népességlistájának élén, és talán már meg is történt, mindenesetre napok vagy legfeljebb hetek kérdése.

Flags of the People's Republic of China and India
Fotó: Manuel Augusto Moreno

Az AP hírügynökség demográfusokat idézve közölte a jóslatot, hogy India népessége a nagyon közeli jövőben meghaladja Kínáét. Az utóbbi az 1950-es évek óta a világ legnépesebb állama. 

A helycserének csak szimbolikus jelentősége van, de a demográfiai folyamatok – a munkaképes lakosság számának változásai – hosszabb távon rendkívül nagy változásokat okozhatnak. Ezt semmi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy Kína már a világ második legnagyobb gazdasága, és a világhatalomért vetélkedik az Egyesült Államokkal. Természetesen India térnyerése a demográfiai fronton nem azt jelenti, hogy feltétlenül ezt az utat fogja megjárni, hiszen a népességdinamikán kívül számos egyéb tényezőtől függ, gazdasági-politikai téren mire jut egy ország.

Pontosan megmondani nem lehet, mikor lesz India népessége nagyobb Kínáénál, de a korábbi adatok és a dinamika alapján lehet előre jelző modelleket alkotni, és mindezek alapján az AP forrásai szerint a helycsere a lista élén valamikor április közepére várható.

Létezik nyilvános becslési modell is. A Worldometer számlálója szerint hétfőn este 7 óra után ennyi lehetett Kína népessége:

 

Indiáé pedig ennyi:

 

 

Korábban egyébként arra számítottak – idézi az MTI a jelentést –, hogy India csak 2030 felé fogja megelőzni Kínát, és ez azért történik korábban, mert Kína népességének korábbi gyors növekedése lelassult, pedig már hét éve felhagytak az egykepolitikával.