Szomália a kormány 1991-es összeomlása utáni polgárháború óta nem nyomtatott új bankjegyeket. A kaotikus helyzetet jól mutatja, hogy a jegybank évtizedekkel ezelőtt még a monetáris politika irányításával is felhagyott. Most ezen terveznek változtatni, és prioritásként kezelik a nemzeti valuta, a Szomáliai shilling visszaállítását, illetve a monetáris politika irányításának helyreállítását.

3D Stack of 1000 Somali shilling notes isolated on whited background. Somalian currency
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt több, mint 30 évben a forgalomban lévő bankjegyek többsége eltűnt, vagy túlságosan rossz állapotban van ahhoz, hogy ténylegesen használni lehessen. Ezeket amerikai dollárral vagy hamis bankjegyekkel helyettesítették, amelyeket gyakran a szakadár régiókban élő hadurak és üzletemberek nyomtattak.

 2017-ben a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a gazdaságban forgó helyi valuta 98 százaléka hamis volt.

„A szomáliai gazdaság az elmúlt 30 évben dollárra állt át” – mondta Abdirahman Mohamed Abdullahi, a központi bank elnöke egy interjúban. A deviza újrakibocsátására nem határoztak meg időkeretet, de a központi bank elnökhelyettese Ali Yasin Wardheere még januárban a „jövő évről” beszélt.  

Az újból bevezetésre kerülő shilling a dollár mellett forog majd, a jegybakelnök szerint elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez, és lefekteti a monetáris politika alapjait. Idén egyébként 3,1 százalékos növekedésre számítanak az afrikai országban. Abdullahi szerint az elmúlt két évben a Covid, a súlyos aszály és az orosz ukrajnai háború miatt többszörös sokkhatáson átesett gazdaság jövőre az ideinél is gyorsabban nőhet.

A jegybank az IMF segítségével  2017-ben kezdett dolgozni a bankók kibocsátásának tervén, a munkába a Világbank is bekapcsolódott.

On,A,Hand,With,A,Painted,Human,Skull,And,Bones
Fotó: Shutterstock