A brit kormány egy éven belül olyan szabályozást akar bevezetni, amely törvényi keretet adna a kriptopiacnak, a céljuk azonban nem a korlátozás, hanem az erre szakosodott vállalatok és befektetők elcsábítása – írt a CNBC.

Golden,Bitcoin,(btc),Cryptocurrency,In,The,Pocket,Of,Jeans,With
Golden BITCOIN (BTC) cryptocurrency in the pocket of jeans with the flag of United Kingdom (UK) flag or Union Jack flag
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyság kormánya februárban ismertette a kriptoeszközök szabályozására vonatkozó terveit, és azóta konzultációra is bocsátotta a javaslatait, amelynek az időszaka április 30-án ér véget. A szigetország egy éven belül egy éven belül hatályba léptetné a törvényeket.

Ahol csak lehetséges, az eszközöket és a tranzakciókat egyformán szeretnénk szabályozni, a törvényjavaslatunk pedig megvédené a befektetőket és csökkentené a visszaéléseket. Igyekszünk rugalmas keretet kialakítani, ami vonzóvá teszi Nagy-Britanniát a kriptopiac számára 

– mondta Andrew Griffin, a pénzügyminisztérium gazdasági minisztere hétfőn.

A kriptovaluták elfogadottsága országonként változó. A fiatalabb pénzügyi központok, például Dubaj és Szingapúr megpróbálták magukat barátságos piacként beállítani a technológia felhasználói számára, akiket arra ösztönöznek, hogy a mellett itt is telepedjenek le. Ezzel szemben az Egyesült Államok keményen fellépett az erre szakosodott vállalatokkal szemben, a szabályozóhatóságok pedig több szereplő ellen is vizsgálatot indítottak.

Nagy-Britannia viszont úgy akarja magát pozicionálni, mint a kriptocégek új paradicsomát. Tavaly Rishi Sunak, az akkori pénzügyminiszter és a jelenlegi miniszterelnök kijelentette, hogy a szigetországot a kriptotechnológia globális központjává teszi.

A szektor cégei egyértelmű szabályokat szeretnének, és arra sürgetik a kormányokat, hogy hozzanak létre kereteket a működésükhöz.

Míg az Egyesült Államokban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a meglévő értékpapír-szabályokat használja a kriptovállalatok ellenőrzésére, addig a brit kormány meglévő és új szabályozásokat vegyítene.

Griffin egy másik, jelenleg a brit parlament előtt lévő törvényjavaslatra mutatott rá, amely a pénzügyi szolgáltatások és a piacok szabályozását korszerűsítené. Ez már tartalmaz néhány kriptovalutára vonatkozó cikkelyt, ám egy éven belül már a saját, önálló keret is hatályba lép, amely például az eszközfedezetű stabil coinokat is magában foglalná.

Ezzel párhuzamosan a törvényhozók azt vizsgálják, hogy a kriptovalutákhoz használt blokklánc-technológiát hogyan lehet felhasználni a hagyományos pénzügyi szektorban.