Már el is indult a bukott kriptoguruk – a csődbe ment hedge fund, a Three Arrows Capital mögött álló Zhu Su és Kyle Davies, valamint a szintén csődöt mondó CoinFlex-alapító Mark Lamb és felesége, Leslie Lamb – legújabb üzlete, melyen az iparági csődök során keletkezett követelésekkel kereskedhetünk. Egyelőre azonban hatalmas bukásnak tűnik a dolog.

Robotics Dexterity Mimics The Human Hand
Fotó: Bloomberg

Az eredetileg GTX névre keresztelt , végül az Open Exchange – nyílt – után OPNX-nek nevezett felületen az első 24 órában mindössze 1,26 dollár (430 forint) értékű tranzakciót bonyolítottak le, az alapítók szerint csupán a radikális transzparencia miatt, valamint azért, mert a likviditást is szeretnék nyilvános marketingprogram keretében felépíteni. A kudarcos nyitónapon az sem segített, hogy 

a csődbe ment cégek követelései mellett számos kriptodeizával, határidős ügyletekkel és más származtatott termékekkel is kereskedhetnek az érdeklődők.

Ugyanakkor a CoinFlex korábbi kriptozsetonja, a FLEX – amely a tervek szerint az FTX-féle FTT zsetonhoz vagy épp a Binance BNB-jéhez fog hasonlítani – hiába ért el történelmi csúcsra az indulásról szóló hírek hatására, az elmúlt tíz napban 40 százalékot vesztett értékéből – írja a Protos. Su és Davies közben a Three Arrows csődje kapcsán a csődbíróság elé is kellene hogy álljon a Brit Virgin-szigeteken, ám kérdéses, hogy tiszteletüket teszik-e. 

Az eljárás iratai szerint mindeddig nem mutattak együttműködési hajlandóságot a hatóságokkal.

Mindezek mellett ráadásul az újdonsült vállalkozás hivatalos Twitter-fiókját is felfüggesztették, ami tovább nehezíti, hogy sikerrel járjon az ügyük. Egyébként valószínűleg megszegik az értékpapírok kereskedelmével kapcsolatos amerikai szabályokat, noha a vállalkozás alighanem nyitva áll az ország kisbefektetői előtt.