A fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban; a Dow Jones által megkérdezett közgazdászok 0,2 százalékos növekedésre számítottak az előző havi 0,4 százalékos után.

A shopper near fresh fruit at a H Mart grocery store before a visit by Glenn Youngkin, governor of Virginia, in Fairfax, Virginia, US, on Thursday, April 6, 2023. Youngkin, a potential 2024 GOP presidential contender, intends to meet with the president of Taiwan when he leads a trade mission to Asia later this month, a trip likely to further rankle China.
Fotó: Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Éves bázison 5 százalékos inflációt mértek, ami alacsonyabb az 5,2 százalékos várakozásoknál; februárban 6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Nagyrészt megfelelnek a piaci várakozásoknak a maginflációs adatok is: havi bázison a várt 0,4 százalékos a növekedés a februári 0,5 százalék után, éves bázison pedig 5,6 százalék az előző havi 5,5 százalék után.

Az adat befolyásolhatja a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve májusi kamatdöntését.

„Olyasmi érződik, mint a vihar előtti csend” – mondta a statisztika nyilvánosságra hozatala előtt Ryan Detrick, a Carson Group vezető piaci stratégája. A Fed jövőbeli terveibe további betekintést enged majd az előző ülés jegyzőkönyve, amelyet szintén szerdán hoznak nyilvánosságra.
A tőzsdék azonnal reagáltak az inflációs adatra, a határidős jegyzésekben a Dow Jones index kétszáz pontot ugrott. John Flood, a Goldman Sachs partnere korábban úgy vélekedett, hogy az S&P 500 index legalább 2 százalékot eshet, ha az inflációs ráta 6 százalék fölé kerül, de felfelé vehetik az irányt az indexek, ha a várt eredmény érkezik.

Az adat megmozgatta az euró-dollár keresztet is, a megelőző 1,0930-as szintről egészen 1,0980-ig ment el a devizapár.