A 19. századi aranyláz óta Melbourne először előzte meg Sydney-t Ausztrália legnépesebb városaként, miután megváltoztatták a határát – írták hétfőn a BBC hírportálján. A cikk szerint Sydney több mint száz évig büszkén viselte ez utóbbi címet.

Melbourne,City,Waterfront,Reflecting,In,Yarra,River,Waters,From,Walker Melbourne city waterfront reflecting in Yarra river waters from Walker foot bridge dark before sunrise.
Immár Melbourne lett Ausztrália legnagyobb városa.
Fotó: Shutterstock

Miután Melbourne peremén rendkívül gyorsan nő a népesség, a város határait kibővítették a szomszédos Melton területével. A legutóbbi, 2021. júniusi kormányzati adatok szerint Melbourne lakossága immár 4 875 400 fő volt, 18 700-zal több, mint Sydney-é.

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal (ABS) úgy határozza meg egy város szignifikáns területét, hogy az magában foglalja a tízezer főnél nagyobb lakosságú, hozzá kapcsolódó elővárosokat is.

Andrew Howe, az ABS munkatársa a Sydney Morning Herald helyi újságnak azt mondta, Melton településnek Melbourne-be olvasztásával a legutóbbi besorolás alapján Melbourne-ben már többen élnek, mint Sydney-ben. A nyilatkozó az újrarajzolt határt formalitásnak nevezte.

Ha Sydney és Melbourne nagyrégiót vizsgálják, akkor Sydney a 2021. júniusi állapotok szerint még mindig nagyobb.

Az ABS szerint egy város nagyobb régiójánál figyelembe veszik a működési területét, és magában foglalja azokat a lakosokat, akik a városba járnak vagy ott dolgoznak, de élhetnek akár a várost körülvevő kisvárosokban és vidéki területeken is.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint

ezeknek a szempontoknak megfelelően Melbourne nagyobb régió 2031–2032-ben megelőzi majd Sydney nagyobb régiót.

Liz Allen, az Ausztrál Nemzeti Egyetem demográfusa a BBC-nek azt mondta, hogy Melbourne gyors növekedése nagyrészt a nemzetközi migrációnak köszönhető, mivel a foglalkoztatási és oktatási lehetőségek Sydney-hez hasonlók, de megfizethetőbbek.

Melbourne nem először viseli az Ausztrália legnagyobb városa címet. A 19. század végi aranyláz következtében, amelynek hatására a bevándorlók Victoria államba áramlottak, Melbourne gyorsan növekedett, és lakóinak száma 1905-ig meghaladta Sydney városáét.

Ausztráliában csinált akkora bevásárlást a L’Oréal, mint még soha

A világ legnagyobb kozmetikai vállalata újabb márkával bővült.