A Monte dei Paschi di Siena (MPS) bankban lévő 64 százalékos állami tulajdon eladása koncentrációra kényszeríti az olasz bankpiacot – nyilatkozta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Milano Finanza című lapnak. 

Marina,Di,Pietrasanta,,Italy.,August,04,,2022.,Meetings,At,The
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.
Fotó: Stedalle

Az MPS-t még 2017-ben kényszerült megmenteni az olasz állam, akkor szerezett benne 64 százalékos részesedést. A tulajdonhányad eladásának a kormányzati remények szerint kulcsszerepe lesz a közepes méretű olasz bankok konszolidációjában. A kabinet tavaly megpróbálta eladni a részesedést az UniCreditnek – eredménytelenül. 

„Szeretnénk, ha az állam kiszállna az MPS-ből, ezzel támogatva, hogy nagyobb bankcsoportok jöjjenek létre Olaszországban” – nyilatkozta a pénzügyi lapnak a kormányfő. 

A kabinet dolgozik azon is, hogy finisbe érjen az Alitalia romjain létrejövő ITA Airways eladása a német Lufthansának. A várakozások szerint a tranzakciót napokon belül bejelentik. 

„A Lufthansának garantálni kell, hogy a légitársaság továbbra is Olaszországra fókuszál, valamint növekedésorientált, a kereskedelmi utakat és a turizmust szolgáló üzleti tervet kell letennie az asztalra” – mondta Meloni.

Küszöbön a volt telekom monopólium, a TIM (Telecom Italia) eladása is, Róma egyelőre vizsgálja a társaság szándékát, amely szerint leválasztanák a szárazföldi és tenger alatti kábelhálózattal is rendelkező Sparkle nevű hálózati céget a vállalatról. A részesedésre máris beindult a licitháború.

„A kormányzat nem kíván beavatkozni, viszont ellenőrizzük, hogy ne alakulhasson ki a nemzeti érdeket sértő helyzet” – kommentálta a tranzakciót a miniszterelnök.

A TIM hálózati üzletágára egy amerikai kockázati tőkealap, a KKR, valamint egy állami tulajdonban lévő bank, a Cassa Depositi e Prestiti és a Macquarie nevű alap konzorciuma adott be pályázatot.