Pénz- és tőkepiac

Forr a levegő a világ legöregebb bankja körül

Az olasz állam az UniCreditnél próbálkozik, hogy nem érdekelné-e őket egy többségi tulajdonrész a Monte Paschiban.

Az olasz Monte dei Paschi di Siena részvényesei beleegyeztek, hogy a bank 8 milliárd eurónyi rossz hiteltől szabaduljon meg – írja a Portfolió a Bloomberg cikke nyomán.

A portál arról számol be, hogy több mint 9 milliárd dollárnyi nemteljesítő hitelállománytól válna meg a világ legöregebb bankjának számító Monte dei Paschi, a lépésbe a részvényesek is beleegyeztek vasárnap. Az állam célja, hogy tisztítsa a portfóliót és ezzel vonzóbb felvásárlási célponttá tegye az olasz pénzintézetet, amelyben többségi tulajdonnal bír.

Fotó: Jacopo Landi/NurPhoto/AFP

A bank közleményéből kiderült, hogy

a 8 milliárd eurónyi rossz hitelt az állami tulajdonban lévő eszközkezelőnek, az Amcónak adják el,

ezzel teljesítve az európai uniós szervekkel való egyeztetések egy jelentős részét is. Az olasz állam ugyanis vállalta, hogy 2021 végéig eladja a Monte Paschiban lévő 68 százalékos tulajdonát, cserébe, amiért az EU engedélyezte annak állami kimentését még 2017-ben.

A Bloomberg forrásai szerint az olasz állam az UniCreditnél már próbálkozott, nem érdekelné-e őket egy többségi tulajdonrész a Monte Paschiban, ám ugyanezek a források mondják azt is, hogy az UniCredit vezérét nem érdekli egy olyan lehetőség sem, amely minimum nem tőkesemleges és nem ad védelmet a banknak a jogi kockázatok ellen.

Monte dei Paschi di Siena
Kapcsolódó cikkek