Megkezdték a teljesítmény fokozatos növelését a Belorusz Atomerőmű üzembe helyezés alatt álló 2. blokkján a minimális ellenőrzött, 1 százalék alatti teljesítményről, miután a belorusz nukleáris hatóság megadta erre az engedélyt. Most a névleges szint 40 százalékára növelik a teljesítményt. A blokk kereskedelmi üzemének kezdetét 2023 őszére tervezik.

Lukashenko's prestigious project to go online soon
Jól halad a fehérorosz atomerőmű építése.
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

„A fehérorosz nukleáris hatóságnak a teljesítménynövelésre adott engedélye igazolta, hogy a 2. blokk reaktorának neutronfizikai jellemzői az előírtnak megfelelnek, az ellenőrző és szabályozó rendszerek hatékonyan és megbízhatóan működnek” – idézi a Roszatom közleménye Vitalij Poljanyint, a beruházás projektigazgatóját. Ő a fővállalkozó Roszatom mérnöki divíziója, az ASZE vállalat alelnöke. A projektigazgató azt is elmondta, hogy amint eléri a reaktor a névleges teljesítményének a 40 százalékát, gőzt adnak a turbinára, és az alapjáraton elvégzett mérések után rákapcsolják ezt a blokkot is ország villamosenergia-rendszerére.

Máris a fehérorosz áramtermelés ötödénél tartanak

Fehéroroszország első atomerőművének első egysége 2021. június 10. óta termeli az áramot kereskedelmi üzemben. Ez volt egyben a Roszatom első, külföldön üzembe helyezett 3+ generációs atomerőművi blokkja. A működő egység részesedése Fehéroroszország éves energiamérlegében mintegy 20 százalékot tesz ki. A fehérorosz atomerőmű megépítése a két ország legnagyobb közös energetikai projektje és az orosz–fehérorosz együttműködés legfontosabb eleme, amely jelentősen hozzájárul az energiabiztonsághoz. Az együttműködése lehetővé tették új területek fejlesztését is, köztük a nukleáris medicináét, az additív és a digitális technológiákét.

A Belorusz Atomerőmű Asztravec városa közelében épült fel két VVER-1200-as reaktorral, 2400 megawatt összteljesítménnyel. A létesítmény teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi szabványainak és biztonsági követelményeinek. Már 106 orosz tervezésű atomerőművi blokk épült világszerte, ezek közül 80 VVER típusú nyomott vizes egység. A Roszatom 11 országban 34 VVER típusú blokkot épít, ezek a megvalósítás különböző szakaszában vannak. Az ASZE a két új paksi 1200 megawattos blokk kivitelezője is.

Épülhetne egy kutatóreaktor is

A fehérorosz Belta hírügynökség beszámolója szerint azt mondta egy telekonferencián Sztanyiszlav Levitcki, a Roszatom fehéroroszországi irodájának igazgatója, hogy gazdaságilag megtérülhet Fehéroroszországnak egy kutatóreaktor építése. A felek már a kormányközi megállapodás koordinálását készítik elő, de ez hosszú folyamat. Az igazgató reméli, az év végéig megtalálják a közös nevezőt, és kezdődhet az építkezés. „Úgy tekintünk erre a reaktorra, mint egy nagyszerű lehetőségre a fehérorosz atomerőmű nukleáris biztonságának fenntartására, új fűtőelemek tesztelésére, és ami a gazdasági vonzerő szempontjából is érdekes, az izotópgyártás lehetőségére” – idézi a hírügynökség.