A Közös Kard elnevezésű művelet – amelynek keretében egyebek között Tajvan bekerítését gyakorolják – hétfőig tart a kínai hadsereg közlése szerint. A hadgyakorlaton repülőgépeket és hajókat küldtek „a Tajvani-szoros tengeri területeire és légterébe, a szigettől északra, délre és keletre”.

Kinmen Islands,Taiwan
A partra szállást megakadályozni hivatott acéltüskék Tajvanon.
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A kínai média azt jelentette, hogy vasárnap precíziós légi csapásokat is gyakoroltak kijelölt célpontokra a szigeten és a környező vizeken.
Szintén kínai közlés szerint hétfőn a gyakorlat részeként éleslövészetet tartanak a Tajvannal szembeni kínai Fucsien tartomány partjainál.
Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai–csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát. A sziget védelmi hatóságai vasárnap közölték, hogy 

riadókészültségben tartják a légvédelmet, de nem szeretnék kiélezni a feszültséget.

A hadgyakorlat Caj Jing-ven tajvani elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követően indult, az elnök szerdán találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével is. Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.
Kína – amely teljes egészében saját részeként kezeli Tajvant – már többször értésre adta, hogy nemtetszéssel szemléli a tajpeji hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években fokozódó közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek.
Az Egyesült Államok vasárnap közölte, hogy szoros figyelemmel követi a hadgyakorlat alakulását, és meggyőződése szerint a térségben található amerikai „források és képességek” elegendők ahhoz, biztosítsák a békét és a stabilitást.