Kilenc kínai harci repülőgép átlépte pénteken a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát – közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely irracionálisnak nevezte a kínai manővert.

Airshow China 2022 - Previews
A kínai légierő augusztus 1-jei műrepülőcsapatának J–10-es vadászrepülőgépei megérkeznek a Zhuhai Air Show Centerbe 2022. november 3-án a kínai Guangdong tartománybeli Zuhajban.  Fotó: VCG

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a gyakorlatozó gépek berepülését, amelyet szerintük Kína szándékosan hajtott végre azért, hogy feszültséget keltsen a szorosban. 

A tajvani fegyveres erők saját harci repülőgépeikkel és hadihajóikkal fokozott figyelemmel követték a helyzetet, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy ne súlyosbítsák a konfliktust vagy idézzenek elő nézeteltérést – tette hozzá a tárca. A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között. Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Caj Jing-ven tajvani elnök azt mondta a Hudson Institute egy rendezvényén csütörtökön, hogy 

Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben, de Tajpej mindig óvatosan és higgadtan reagál azért, hogy a világ láthassa: a két fél közül Tajvan az, amelyik felelősségteljesen jár el.

A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Caj Jing-ven várhatóan jövő héten találkozik a washingtoni képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval. Kína megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerülne.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Történelmi látogatás: a volt tajvani elnök Kínába utazott

Kínába látogatott a volt tajvani elnök, ilyenre korábban még nem volt példa. Ma Jing-csiu magas rangú tisztviselők helyett diákokkal fog találkozni, valamint történelmi helyszíneket keres fel.