Nemzetközi gazdaság

Törökország szerint Svédországnak van még tennivalója a NATO-csatlakozásért

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint Stockholmnak további lépéseket kell tennie. Finnország a héten már csatlakozhatott a NATO-hoz.

Svédországnak további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy Törökország ratifikálja a skandináv ország NATO-csatlakozását – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a brüsszeli külügyminiszteri találkozó margóján, egy nappal azt követően, hogy Finnország hivatalosan is csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Flags,Of,Sweden,And,Finland,Against,The,Background,Of,The
NATO
Fotó: Shutterstock

Cavusoglu azt is közölte újságírókkal, hogy Svédország NATO-csatlakozásán kívül amerikai F-16-os vadászrepülőgépek megvásárlásáról is tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott brüsszeli tárgyalásán.

A török diplomácia vezetője bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten Ankarába látogat, akivel az ukrajnai háború fejleményeiről folytat megbeszélést. Cavusoglu aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a háborús felek, Moszkva és Kijev további támadásokra készülnek.

A török tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ankara szorosan együttműködik az ENSZ vezetésével a fekete-tengeri gabona- és műtrágyaexport akadályainak elhárításán.

Fordulat Finnországban: a jobboldal jön a szocdemek után, megvan a NATO-csatlakozás is

Az eddigi szociáldemokrata miniszterelnök, Sanna Marin szoros versenyben a harmadik helyen végzett a parlamenti választáson, kemény tárgyalások után jobboldali koalíció alakulhat a skandináv országban.

 

Törökország Svédország NATO
Kapcsolódó cikkek