India áru- és szolgáltatásexportja a 2023-as pénzügyi évben elérheti a 900 milliárd dollárt, szemben az előző évi 770 milliárddal – jelentette ki Ajay Sahai, az Indiai Exportszervezetek Szövetségének (Federation of Indian Organisation, FIEO) főigazgatója. 

Bangkok,,Thailand,-,June,1,,2021,,India,Flag,On,World
Bangkok, Thailand - June 1, 2021, India flag on world globe map background.
Fotó: Shutterstock

Az áruk kivitele 495 milliárd és 500 milliárd dollár között alakulhat a 2023. április elsejétől 2024. március 31-ig tartó időszakban, míg a szolgáltatásexport 400 milliárdot érhet el. Ajay Sahai szerint a világ legnépesebb országának a globális lassulás sem fog gondot okozni, főleg az amerikai és az európai keresletre támaszkodhatnak, de az utóbbi időben az ázsiai, illetve a közel-keleti országokba irányuló forgalom is jelentősen nőtt – írja a Reuters. 

A dél-ázsiai ország kivitele az elmúlt két évben több mint 200 milliárd dollárral emelkedett, Újdelhi főleg szoftvereket, okostelefonokat, mezőgazdasági és kőolajtermékeket exportált, míg a gépipari termékek, a drágakövek, valamint az ékszerek külföldi érékékesítése lassult az elmúlt hónapokban. Sahai szerint az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók után hatalmas kereslet mutatkozott az indiai áruk, 

például a mezőgazdasági termékek és az energiahordozók iránt.

Újdelhi lett az legnagyobb üzemanyag-beszállítója, mivel az ázsiai óriás egyre több olajat vásárol Oroszországtól, amit aztán feldolgozva elad, és szép haszonra tesz szert. Ehhez hozzátartozik, hogy a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki, valamint India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem békére és párbeszédre szólított fel. Az ázsiai ország az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek és a zéró-Covid-politika miatt a nyugati cégek egyre több termékük gyártását helyezik át részben Indiába, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat.

Ennek eredményeként egyre több elektronikai terméket exportálnak. Piyush Goyal kereskedelmi miniszter arra ösztönözte az cégeket, hogy fedezzenek fel új piacokat, míg a kabinet 2030-ra 2 ezer milliárd dolláros exportcélt tűzött ki, főleg az elektronikai, a gép- és a gyógyszeripari termékek kivitelét pörgetné fel. Az indiai exportőrök reménye, hogy Moszkva és Újdelhi hamarosan kidolgoz egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a rúpiában való elszámolást, ami megkönnyítené az indiai áruk Oroszországba szállítását.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.