Nemzetközi gazdaság

Kilőtt az Indiába áramló orosz olajexport

2022-ben huszonkétszer annyi orosz olajat vásárolt India, mint egy évvel korábban.

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.

Oil,Barrels,With,Flags,Of,Russia,And,India,-,3d Oil barrels with flags of Russia and India - 3D illustration
olaj, export
Kilőtt az Indiába áramló orosz olajexport mennyisége.
Fotó: Shutterstock

Novak szerint emellett növekedtek a Kínába – ebben a relációban 8 százalékos exportbővülést mértek – és más piacokra irányuló szállítások, amit az iparágban elvégzett nagyszerű munka eredményének nevezett. Beszámolója szerint az üzemanyag- és az energiakomplexum bevételei tették ki az orosz költségvetés bevételeinek 42 százalékát, szemben a 2021-es 36 százalékos szinttel.

Mint mondta, az ágazat stabil és megbízható működése a szankciók ellenére biztosítva volt, sőt teljesítménye felülmúlta a várakozásokat.

Korábban a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország költségvetési bevételei az olaj- és gázszektorból 2022-ben 28 százalékkal, azaz 2,5 ezermilliárd rubellel nőnek.

A miniszterelnök-helyettes a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország tovább dolgozik energiaexportjának átirányításán, tankerflottájának kiépítésén, valamint a biztosítási és viszontbiztosítási eszközökön. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy újabb szankciókat kísérnek meg bevezetni Oroszország ellen, és fontosnak nevezte az ezektől független rendszer kialakítását a baráti országokkal.

Az RBK című orosz gazdasági napilap emlékeztetett rá, hogy India és Kína lett az orosz nyersolaj legfontosabb importőre, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az EU más források felé fordult az ukrajnai háború kirobbantását követően. Az EU 2022. december 5-én embargót rendelt el az orosz kőolaj tengeri úton történő behozatalára, idén február 5-én pedig tilalmat vezetett be az orosz kőolajtermékekre. Az Oroszországból származó olajra árplafont is megállapítottak.

Ezzel párhuzamosan India növelte az Oroszországból származó olajvásárlásait. Decemberben az Indiába irányuló orosz olajexport 24 százalékkal nőtt novemberhez képest, és napi 1,17 millió hordóval új rekordot állított fel.

Szankciók ide vagy oda, hosszú évek óta nem exportált ennyi gázolajat Oroszország

Márciusban régóta nem látott mennyiségben viszik az orosz üzemanyagot, amit a kedvezmények is segítenek.

 

Oroszország olaj India
Kapcsolódó cikkek