A lengyel jegybank új módszerrel igyekszik elhallgattatni kritikusait, még az óriásplakátot is felvették a jegybanki kommunikáció eszköztárába. A bank egyelőre csak saját varsói székházára helyezte ki a hirdetést, amely szerint az inflációért nem őket vagy a lengyel kormányt terheli a felelősség, mivel azt a koronavírus-járvány és az Ukrajna ellen elindított orosz invázió okozta.

Daily Life In Warsaw
on 28 April, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A jegybank szerint az, hogy ők vagy a kormány felelne a negyedszázada nem látott mértékű drágulásért, a Kreml narratívájának a része. 

Az okozta megélhetési válság miatt a bank kormányzója, Adam Glapinski ugyanis az ellenzék és a közvélemény célkeresztjébe került kevesebb mint fél évvel az októberi választás előtt.

Lengyelország Ukrajna egyik legelszántabb szövetségese, és a kormánypárt, a Jog és Igazságosság rendszeresen kritizálta Moszkvát, nemcsak a mostani tetteiért, de az 1939-es Lengyelország elleni invázió, valamint a második világháborút követő négy évtizedes megszállás miatt is. A kormánypárt által kinevezett Glapinski nem emelt kamatot a legutóbbi üléseken, és kritikusait politikailag motiváltnak nevezte – írja a Bloomberg.

A lengyel jegybank októberben állította le kamatemelési ciklusát, és az országban februárban 18,4 százalékon tetőzött az infláció, amely áprilisra 14,7 százalékig lassult. A lengyel alapkamat 6,75 százalékon áll.