Emelkedni fog az idén a rizstermelés Ázsiában, a magas árak miatt ugyanis növelték a termőterületeket és több növényvédő szert használnak. Ez enyhíti az aggodalmakat, hogy ellátási nehézségek lehetnek a 3,5 milliárd ember számára alapvető fontosságú élelmiszerből, miután tavaly hét év után először kevesebb rizs termett globálisan a megszokottnál, ami kétéves csúcsra repítette az árakat és hozzájárult az élelmiszerár-infláció emelkedéséhez.

India karnataka hampi rice planting India, Karnataka, Hampi, rice planting (Photo by LEROY Francis / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Drága a rizs, így érdemes nagyobb területen ültetni.
Fotó: Leroy Francis / HEMIS.FR


A világ két vezető exportőrénél, Indiában és Thaiföldön befejezték az első, szezonon kívüli betakarítást, és a megtermelt mennyiség a Reuters tudósítása szerint meghaladja a tavalyit, Indiában 18,5 millió tonnáról 22,8 millióra, Thaiföldön 24 százalékkal, 5,1 millió tonnára nőtt. Az északi féltekén található termelőknél a főszezon májusban és júniusban kezdődik, akkor ültetik a rizst, és növelni szándékoznak a vetőterületet.

A nagyobb vetőterület és a növényvédő szerekhez való könnyebb hozzáférés minden esélyt megad arra, hogy emelkedjen a betakarított termés mennyisége,

hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Shirley Mustafa, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közgazdásza.
A helyzet javulása máris érződik az árakban, az Indiában és Thaiföldön legszélesebb körben használt törmelékrizs ára csökkent az elmúlt hetekben. A FAO rizsárindexe azonban még mindig 124,2 ponton állt áprilisban, 2,5 százalékkal haladva meg a márciusit és 17,8 százalékkal az egy évvel ezelőttit, és az emelkedést egyértelműen India hajtotta.

Jasmine rice is put on sale at Tupatemi stadium north of Bangkok on 1 December 2021. The air force has transformed the venue into a temporary market for farmers who are having trouble selling their crops during the pandemic and floods. The market will be open until 7 December 2021. Bangkok Post photo/Chanat Katanyu (Photo by Chanat Katanyu / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP)
A rizs 3,5 milliárd ember legfontosabb élelme.
Fotó: Chanat Katanyu


Globálisan várhatóan 165,7 millió hektáron termesztenek a 2023–2024-es szezonban rizst a korábbi 163,74 millió hektár után. A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council – IGC) becslése szerint a termés mennyisége a tavaly 509,3 millió tonnáról 521,48 millió tonnára nőhet. „Az árak magasabbak, és arra számítunk, hogy ez vetésre bátorít, különösen a nagy exportáló országokban” – mondta a hírügynökségnek Peter Clubb, az IGC piaci elemzője.
Az alacsonyabb beszerzési áraknak köszönhetően várhatóan nő a felhasznált növényvédő szerek és zápoldatok használata is, ami szintén hozzájárul a nagyobb terméshez. Az időjárás azonban változatlanul kulcsfontosságú faktor, márpedig egyes előrejelzések szerint El Nino hatás várható, ami szárazságot okoz Ázsia kiterjedt területein.
 

Ami az időjárási feltételeket illeti, igen, még korai jósolni, és vannak bizonyos aggodalmak azzal kapcsolatban, milyen hatással lesz az El Nino az ázsiai csapadékra. Természetesen ezeknek az időjárási rendszereknek az időtartama és intenzitása határozza meg a végső feltételeket

– hangsúlyozta Clubb.