Nemzetközi gazdaság

Az orosz–ukrán háború 440. napja – friss hírek

Dróntámadással indították a győzelem napját az oroszok. Putyin szerint Oroszország ellen háború folyik, de képesek megvédeni magukat.

Oroszországban ma ünneplik a győzelem napját, vagyis azt a napot, amikor a náci Németország 1945-ben letette a fegyvert. Bár Moszkva számára szimbolikus jelentőségű lenne egy komolyabb katonai sikert bejelenteni ezen a napon, erre egyelőre nem került sor. A megemlékezések nagyon szigorú biztonsági óvintézkedések közepette zajlanak.

Aftermath of the night Russian drone attacks in Kyiv KYIV, UKRAINE - MARCH 28: A worker cleans debris from the damaged building after the night Russian drone attacks in Kyiv, Ukraine, on March 28, 2023. ( Oleksii Chumachenko - Anadolu Agency ) (Photo by ©Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP)
orosz-ukrán háború dróntámadás
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Vörös téren tartott hagyományos díszszemlén elmondott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök arról szólt, hogy Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni a biztonságát. Putyin elmondta, hogy az ország sorsa jelenleg az Ukrajnában harcoló katonáktól függ. 

Bár a győzelemnapi ünnepségre a háború miatt a nemzetközi közjogi méltóságok többsége nem meglepő módon nem utazott el, Vlagyimir Putyin egyik fontos partnere, Szadir Dzsaparov, Kirgizisztán elnöke Moszkvába érkezett még hétfőn, és részt vesz az ünnepségen is.

A háború kedden is folytatódik, Oroszország több rakétát is kilőtt Ukrajna különböző részeire május 9-én hajnalban. Ukrán források arról számoltak be, hogy a légvédelem a legtöbb fenyegetést elhárította, de így is voltak becsapódások. A hírek szerint az orosz erők összesen 25 cirkálórakétát lőhettek ki Ukrajnára. Az oroszok Kijevet is megtámadták. Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere arról számolt be, hogy a várost ért támadásokban személyi sérülés és jelentős anyagi kár sem történt. 

 

21:57

Német külügy: Kína kulcsfontosságú szerepet játszhat a háború lezárásában

Peking továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni – jelentette ki a kínai külügyminiszter német kollégájával való találkozóján.

17:09

A britek nagy hatótávolságú rakétákat is küldenének az ukránoknak

Végső döntés még nem született, de London a tankok után a nagy hatótávolságú rakéták terén is első lehet.

15:20

Egy volt CIA-ügynök állítja: mégsem akkora hős Zelenszkij, már terve is van a menekülésre

Az ukrán elnök a háború kezdete óta kitart, és állja a sarat. A CIA egyik volt elemzője szerint azonban van menekülési terve Zelenszkijnek is.

15:19

Készül az ukrán ellentámadás, az oroszoknál pedig elindult a széthúzás

Denisz Smihal szerint megindul az ukrán ellenoffenzíva, amint elérkezik az idő. A Wagner-csoport vezetője ismét állásaik feladásával vádolt meg a Bahmutnál az ukránokkal farkasszemet néző orosz csapatokat.

12:12

Az Európai Bizottság elnöke megérkezett Kijevbe

Ukrajna az eddigi győzelem napja helyett Európa-napot ünnepel május kilencedikén. Az Európai Bizottság közlése szerint Ursula von der Leyen az Európa-napon megerősíti az EU megingathatatlan támogatását Ukrajnának.

11:07

Egy volt CIA-ügynök állítja: mégsem akkora hős Zelenszkij, már terve is van a menekülésre

Az ukrán elnök a háború kezdete óta kitart, és állja a sarat. A CIA egyik volt elemzője szerint azonban van menekülési terve Volodimir Zelenszkijnek is. Raymond McGovern úgy gondolja, hogy az államfő Ciprus felé veszi az irányt, ha a tervezett ukrán ellentámadás elbukik.

11:05

Több mint 9500 ukrajnai menekült érkezett hétfőn hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 5006-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4506-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

11:05

Oroszország egy Kijev elleni rakétatámadással indította a győzelem napját

Több rakétát is kilőtt Oroszország Ukrajna különböző részeire május 9-én hajnalban. Ukrán források arról számoltak be, hogy a légvédelem a legtöbb fenyegetést elhárította, de így is voltak becsapódások. Kijevet is megtámadták.

Drón Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek