Közélet

Oroszország egy Kijev elleni rakétatámadással indította a győzelem napját

Több rakétát is kilőtt Oroszország Ukrajna különböző részeire május 9-én hajnalban. Ukrán források arról számoltak be, hogy a légvédelem a legtöbb fenyegetést elhárította, de így is voltak becsapódások. Kijevet is megtámadták.

A győzelem napját (orosz ünnepnap május 9-én, amikor a fasizmus felett aratott győzelemről és az európai háború végéről emlékeznek meg) rakétaesővel indította Oroszország. Ukrán és orosz források is arról számoltak be, hogy május 9-én, a hajnali órákban több rakéta is megjelent az ukrán városok fölött. A légierő jelentése szerint a legtöbb fenyegetést elhárították, de így is történtek becsapódások.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko egy találatot kapott kijevi lakásban.
Fotó: AFP

A TASZSZ, az orosz állami hírügynökség kijevi robbanásokról számolt be. Az orosz portál arról ír, hogy moszkvai idő szerint hajnali 4 óra 4 perckor szólaltak meg az ukrán fővárosban a szirénák, illetve robbanásokról is érkeztek hírek a városban.

Az orosz erők összesen 25 cirkálórakétát lőhettek ki Ukrajnára, 

erről a Kyiv Independent írt. A rakétatámadások még május 8-án éjszaka kezdődtek, az első nyolc rakétát helyi idő szerint este tíz óra körül lőtte le az ukrán légierő. Ezeket a rakétákat hadihajókról indították a Fekete-tengerről, és az ország keleti részét célozták.

A győzelemnapi támadás a hajnali órákban 17 rakétából állt, ezeket repülőkről indították a Kaszpi-térségből, és Kijevet célozták. A főváros légvédelme 15 rakétát semlegesített, vagyis kettő becsapódott. 

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere elmondta, hogy 

személyi sérülés és anyagi kár nem történt. 

Állítása szerint az egyik lelőtt rakéta törmelékei egy magánlakás udvarára zuhantak, ez okozott némi tüzet, de azt gyorsan eloltották a tűzoltók.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint helikopteres egységeiknek sikerült megsemmisíteniük két ukrán szabotázs- és felderítőosztagot Kupjanszk térségben.

 

Kijev rakéta Győzelem Napja
Kapcsolódó cikkek