Nemzetközi gazdaság

Az orosz-ukrán háború 453. napja – friss hírek

A bahmuti csata könnyen lehet, hogy eldőlt. A zaporizzsjai atomerőmű környékén azonban tovább fokozódnak a feszültségek.

A bahmuti ütközet lezárulta – vagyis a város orosz elfoglalása – után sem csillapodnak a kedélyek az orosz-ukrán háborúban. Sőt, ismét Európa legnagyobb működő atomerőműve került a középpontba. A zaporizzsjai atomerőművet hétfőn készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták – írta a Zaporizzsjai régió oroszok által ellenőrzött részéről származó információk alapján a Sky News.

A general view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on March 29, 2023.
zaporizzsjai atomerőmű, orosz-ukrán háború
Az orosz-ukrán háború kitörése óta parázs a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén.
Fotó: AFP

A terület egyik orosz tisztségviselője, Vlagyimir Rogov szerint az erőművet teljesen le kellett kapcsolni a külső áramellátásról azt követően, hogy Ukrajna lekapcsolta az általa ellenőrzött távvezetéket.

Oroszország még a háború első napjaiban foglalta el a hatreaktoros atomerőművet, amely a kontinens legnagyobb erőművének számít.

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat közleményében arról számolt be, hogy áramszünet van az erőműben.

Anatolij Kurtev, az ukrajnai Zaporizzsja városi tanácsának egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy hétfő kora hajnal óta zajlanak a munkálatok a város áramellátásának helyreállítása érdekében.

Telegram oldalán Kurtev arról írt, hogy az áram lekapcsolására az egyik energetikai létesítményben kialakult vészhelyzet miatt került sor.

A háború tavaly februári kitörése óta nukleáris szakértők, valamint az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete is többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a térségben aktív katonai jelenlét és harci tevékenység is zajlik.

A szakemberek már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy az erőműben a harci cselekmények miatt súlyos baleset is bekövetkezhet, a lövések ideiglenes áramkimaradásokat okozhatnak.

Nincs még vége a dalnak Bahmutnál

Az ukrán fegyveres erők arról számoltak be, hogy Bahmut továbbra is a harcok egyik fő színtere marad – írta meg a The Guardian.

Bár Oroszország azt állította, hogy a hétvégén befejeződött a kelet-ukrajnai város felszabadítása, az ukrán tisztviselők következetesen tagadták ezeket a híreket.

Az ellenség továbbra is támadó akciókat vezet. A harcok Bahmut városáért folytatódnak

– írták az ukrán fegyveres erők.

Az ostrommal kapcsolatban az elmúlt napokban egymásnak teljesen ellentmondó hírek jelentek meg. Bahmut a háborúban szimbolikus jelentőségre tett szert, az település annak mércéjévé vált, hogy melyik félnek van nagyobb ellenállóképessége és kitartása a háborúban.

Az életéért küzdhet az ukrán hadsereg főparancsnoka

Az oroszok szerint Valerij Zaluzsnij eltűnt, az ukránok viszont azzal vádolják ellenfeleiket, hogy szándékosan próbálják meg demoralizálni a katonákat.

 

19:06

A Wagner fegyveresei június 1-jéig kivonulnak Bahmutból

Megkezdődött Bahmut aknamentesítése. Az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

16:36

Életbe lépett a havasi gyopár hadművelet, menekülnek a civilek Belgorodból – valami furcsa történik Oroszországban

Hasonló videók láttak napvilágot a mai, belgorodi eseményekről, mint amelyeket tavaly februárban Kijevben készítettek. Helikopterekről lövik a házak között a támadókat. A Kreml szerint ukrán szabotőrök támadnak, de Kijev szerint éppen ellenkezőleg: Vlagyimir Putyin orosz elnökből kiábrándult oroszok állnak a szervezett akció mögött. 

15:38

Orosz területeket értek támadások

Az ukrán határhoz közeli Belgorod térségében, már a határon túl ért támadás orosz területeket, többek között egy hivatali épületet gyújtottak fel Golovcsinóban vasárnap – közölte Telegram-oldalán Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

15:28

Ukrán háború: Kijev egy lépéssel közelebb került a nyugati harci gépekhez

A hétvégi G7 csúcson az ukrán elnök energikus, mindenkivel párbeszédet kezdeményező magatartása, no meg a G7-ek európai NATO-tagjai hathatós nyomásával hozták össze a csúcs talán legjelentősebb eseményét. Rábírták az óvatos amerikai elnököt: járuljon hozzá, hogy szövetségesei modern harci gépeket adhassanak Ukrajnának.

14:46

Josep Borrell beismerte: nem csak Magyarország vitatja az újabb szankciókat

A külügyminiszteri tanácskozás napirendjét taglalva Josep Borrell elmondta, hogy a tagországok diplomáciai vezetői politikai vitát tartanak a már hatályban lévő, Oroszország elleni korlátozó intézkedések kikerülését akadályozó legújabb szankciós csomagról, illetve az Európai Békekeretből való újabb 500 millió eurós kifizetésről ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország blokkolja-e ezeket a lépéseket, Borrell elmondta: ez nem csak Magyarországról szól, mivel az új szankciócsomagnak vannak olyan sajátos szempontjai, amelyek miatt sok ország meg akarja majd vitatni. 

14:17

Szijjártó Péter: az ukrán propaganda működik

Addig fogja ellenezni Magyarország félmilliárd euró kifizetését az európai békekeretből, ameddig az OTP Bank rajta van a háború szponzorainak listáján – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a külügyek tanácsát követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az OTP semmilyen nemzetközi egyezményt nem sértett meg. A tárcavezető szerint továbbra sincs javulás a kárpátaljai magyarság helyzetében, úgy fogalmazott, az ukrán propaganda működik.

12:11

Hiába a szankciók, van rá mód, hogy az orosz szupergazdagok hozzájussanak a luxuscikkekhez

Az orosz elit továbbra is hozzájut azokhoz a luxuscikkekhez, amelyeket a háború előtt is különösen kedvelt, ám a termékeknek gyakran jókora kerülőt kell tenniük, mielőtt céljukhoz érnének.

11:28

Drón- és rakétatámadás érte Dnyipropetrovszk megyét, ismét áramkimaradás volt a zaporizzsjai atomerőműben

Orosz rakéta- és dróntámadás érte hétfőn hajnalban az ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét, ennek több sebesültje is volt – jelentette be a régió kormányzója, Szerhij Liszak a Telegram hírcsatornán. A zaporizzsjai atomerőműben pedig az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat közlése szerint ismét áramkimaradás volt.

10:09

Kifakadt a brazil elnök: Zelenszkij nem is akar békét, Biden fűti a háborút

A brazilok „kötelességből” megszervezték a Lula–Zelenszkij-találkozót a G7-csúcson, ám az ukrán elnök elkésett. A brazil vezető szerint ukrán kollégája és Vlagyimir Putyin sem akar békét, mert hisznek a háború megnyerésében, míg Joe Bident azzal vádolta, hogy a kommunikációjával nehezíti a tűzszünet elérését.

 

Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek