A vártnál sokkal nagyobb mértékben romlott a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe májusban: a piacok által jelzett mínusz 5,3 helyett mínusz 10,7 pontra zuhant az áprilisi 4,1-ről. A jelenlegi feltételek megítélése szintén romlott, mínusz 32,5-ről mínusz 34,8 pontra, ez azonban még mindig jobb a várt mínusz 37 százaléknál.

Employees of German car maker Mercedes-Benz stand next to the chassis of a S-Class passenger car at the 'Factory 56', a completely digitized assembly line, at the Mercedes-Benz manufacturing plant in Sindelfingen, southwestern Germany, on February 13, 2023. Mercedes-Benz will present their 2022 annual results on February 17, 2023. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
Fotó: Thomas Kienzle / AFP


A német ZEW-index az egymást követő második hónapban romlott.

Az adatok alapján a pénzpiaci szakértők arra számítanak, hogy 

a következő hat hónapban tovább romlik az egyébként is kedvezőtlen gazdasági helyzet, Németország recesszióba süllyedhet,

 ám az várhatón mérsékelt lesz.
A hangulatindex romlásához az is hozzájárult, hogy a piac további kamatemeléseket vár az Európai Központi Banktól – értékelte az eredményt Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke. Hozzátette, hogy a világgazdasági kilátások szempontjából további bizonytalanságot okoz az Egyesült Államok esetleges fizetőképtelenné válása, amely a heteken belül bekövetkezhet.

A hangulat hasonlóan rossz az egész eurózónában,

 a mutató itt mínusz 94 pontra esett vissza az előző havi 6,4 pontról. Elemzők itt javulást, 8,2 pontot vártak. Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató euróövezeti értéke azonban javult, 2,7 ponttal mínusz 27,5 pontra nőtt, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 0,6 ponttal emelkedett, mínusz 81,9 ponton állt májusban.