Nemzetközi gazdaság

Csak majdnem tett csodát a Patriot: az ukránok saját magukat cáfolták az orosz szuperfegyver lelövésével kapcsolatban

Az Egyesült Államok által megígért rakétarendszer első egységei április óta védik az ukrán légteret. Drónokat és rakétákat már megsemmisítettek, szuperfegyvereket, úgy néz ki, egyelőre nem.

Az Amerikai Egyesült Államok még tavaly ősszel jelentette be, hogy Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának. Bár a szakértők egyetértettek abban, hogy a szuperfegyverként beharangozott eszköz nem fogja megnyerni a háborút Kijevnek, azonban úgy tűnik, hogy tényleg hatékony védelmi rendszerként funkciónál. Egyes ukrán sajtóhírek szerint a Patriot segítségével sikerült nemrég lelőniük egy orosz ballisztikus lövedéket, a Kinzsal rakétát – írja meg a Defense Express értesüléseire hivatkozva az Unian ukrán hírügynökség.

Patriot systems of the Bundeswehr FILED - 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. In the view of NATO Secretary General Stoltenberg, a delivery of German Patriot air defense systems to Ukraine would not be taboo in principle. "NATO allies could already deliver different types of modern air defense systems and also other modern systems like the Himars to Ukraine," the Norwegian said at a press conference on Friday. (to dpa "Nato secretary general does not see Patriot delivery to Ukraine as a no-go") Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Csak majdnem tett csodát a Patriot: cáfolják az orosz szuperfegyver lelövését az ukránok.
Fotó: Getty Images

Az esetre csütörtökön történt, amikor a Kijevi Városi Katonai Igazgatóság közleménye szerint az oroszok a Shahed kamikaze drónok mellett ballisztikus rakétákat is bevetettek. A fővárosban lezuhant törmelékről készült fotó alapján a szakértők megállapították, hogy a lezuhant rakéta egy X–47 Dagger volt. A roncsokon ráadásul látszik, hogy találat érte őket, mielőtt lezuhantak, emiatt a robbanófej még a levegőben megsemmisült.

Péntek délután azonban ukrán légierő cáfolta meg az orosz szuperrakéta lelövését. Jurij Ihnat, a hadsereg szóvivője is elmondta, hogy az éjszaka lelőtt orosz fegyverek között nem volt ballisztikus rakéta – írta meg az Unian.

Ami biztos, hogy az első három nyugati Patriot osztály áprilisban érkezett meg Ukrajnába, és a hónap végére kettőt már csatasorba is állított a hadsereg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május elején arról beszélt, hogy a Patriot rendszer már több ezer ukrán életét mentette meg.

A háború során ez lett volna az első eset, hogy ezt a rakétatípust sikerül megsemmisíteni. Lélektanilag fontos lett volna az ukránoknak, ha igaz az eredeti hír, ezzel ugyanis megdőlt volna a Kinzsal rakéták legyőzhetetlenségéről szóló, az orosz propagandában nemegyszer felbukkanó legenda.

Hadrendbe állnak az újabb romániai Patriot rakétarendszerek

A beszerzések négymilliárd dollárt tesznek ki összesen, azokról még 2017-ben állapodott meg Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.

 

 

háború Ukrajna Patriot
Kapcsolódó cikkek