Nemzetközi gazdaság

Csak majdnem csodafegyver – hozhat-e fordulatot az ukrajnai háborúba a Patriot-rendszer?

Újabb, szupererős fegyvert kap az Oroszország elleni harchoz Ukrajna. A Patriot az egyik leghatékonyabb rakétavédelmi rendszernek számít.

A Patriot rakétarendszerek a világ számos pontján a beérkező rakéták elleni egyik legerősebb védelmi pajzsot jelentik az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei számára. Többek között Európában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceánon is védelmet nyújtanak a potenciális ellenséges csapások ellen, amik akár olyan helyekről is érkezhetnek, mint Irán, Szomália vagy Észak-Korea.

National Air Defence Exercise "Resilient Guard 2020 14 October 2020, Rhineland-Palatinate, Büchel: A soldier wearing a helmet and nose-mouthpiece is facing the launcher of an air defence system "Patriot" during the air defence exercise "Resilient Guard 2020". 600 soldiers take part in the exercise. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Patriot rendszert adhat Ukrajnának az Amerikai Egyesült Államok
Fotó: Thomas Frey / AFP

A Patriot a héten azzal került be a hírekbe, hogy kiderült Washington várhatóan belegyezik a rendszer Ukrajnába telepítésébe. Bár Volodimir Zelenszkij már egy ideje kérte – sőt, néha követelte – ezt a fegyvert, azonban mindeddig a nyugati szövetségesek nem bocsátották Ukrajna rendelkezésére. Bár sokan szuperfegyverként tekintenek a Patriotra, egyes szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, és nem biztos, hogy döntő szereppel bír majd a háborúban. Azt azonban több forrás is megerősítette, hogy közel a hivatalos megállapodás a rendszer Ukrajnába telepítéséről – számolt be róla az AP hírügynökség.

Mit kell tudni a Patriot rendszerről?

A Patriot egy föld-levegő rakétarendszer, amelyet először az 1980-as években vetettek be, és amely repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták célba vételére és semlegesítésére egyaránt alkalmas.

Minden Patriot-üteg egy teherautóra szerelt indítórendszerből áll, amely nyolc indítóállványt tartalmaz. Legfeljebb négy rakétaelhárítót, egy földi radart, egy vezérlőállomást és egy generátort képesek befogadni.

Az amerikai hadsereg saját tájékoztatása szerint jelenleg 16 Patriot-zászlóaljjal rendelkezik.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének 2018-as jelentése alapján ezek a zászlóaljak 50 üteget üzemeltetnek, amelyek több mint 1200 rakétaelhárítóval rendelkeznek.
Az amerikai fejlesztésű rendszer a világ számos pontján üzemel már, Hollandia, Németország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia, Kuvait, Tajvan, Görögország, Spanyolország, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Románia, Svédország, Lengyelország és Bahrein is rendelkezik vele.

A Patriot rendszert az egyik legszélesebb körben üzemeltetett, legmegbízhatóbb és legjobban bevált légvédelmi rakétavédelmi rendszernek tartják. Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának rakétavédelmi projektjének igazgatója úgy gondolja, hogy a hadszíntéri és ballisztikus rakétavédelmi képességei miatt segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által az oroszoknak szállított ballisztikus rakétákkal és drónokkal szemben.

Oroszország csőre töltött egy Yars típusú interkontinentális ballisztikus rakétát

Hidrogénbombával felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétát állítottak silóba Közép-Oroszországban. A Yars RS-24 rakétarendszert a stratégiai rakétaerők napja alkalmából állították kilövőállásba.

National Air Defence Exercise "Resilient Guard 2020 14 October 2020, Rhineland-Palatinate, Büchel: Soldiers operate the control centre of the air defence system "Patriot" during the air defence exercise "Resilient Guard 2020" . 600 soldiers take part in the exercise. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by Thomas Frey/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Nem olcsó

A megalkotása óta a Patriot rendszer számos fejlesztésen, átalakításon esett át.

A jelenleg használt elfogó rakétái

lövedékenként körülbelül 4 millió dollárba (1,5 milliárd forint) kerülnek, a kilövőállványok pedig nagyjából 10 millió dollárba (3,8 milliárd forint).

Ezen az áron nem túl költséghatékony a sokkal kisebb és nagyságrendekkel olcsóbb iráni drónok ellen bevetni őket, amelyeket Oroszország használ Ukrajnában.

Egy több millió dolláros rakétát kilőni egy 50 ezer dolláros drónra kész anyagi csőd – nyilatkozta erről Mark Cancian, a tengerészgyalogság nyugalmazott tartalékos ezredese, a CSIS vezető tanácsadója.

A rendszer telepítése sem gyerekjáték

Azon kívül, hogy nem olcsó mulatság, a rendszer fenntartása és üzemeltetése is jelentős anyagi- és humán erőforrást igényel. Egy Patriot-üteg működtetéséhez és karbantartásához csaknem 90 katonára is szükség lehet, és az Amerikai Egyesült Államokban amiatt is van aggodalom, hogy a komplex rendszer biztosításához embereket is kellene küldenie Ukrajnába.

Attól is sokan tartanak, hogy a rendszer telepítése provokálná Oroszországot, már csak amiatt is, mert fennáll annak a kockázata, hogy egy-egy kilőtt rakéta Oroszország területén csapódna be.

Az egyik legnagyobb akadály a telepítés esetében a kiképzés lesz. Ehhez ugyanis amerikai csapatoknak ki kell képezniük az ukrán erőket a rendszer használatára és karbantartására. A Patriot-zászlóaljakhoz beosztott katonáknak átfogó kiképzést kell kapniuk ahhoz, hogy képesek legyenek hatékonyan bemérni radarral a célpontot és tüzelni.

Patriot systems of the Bundeswehr 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. Some units of the squadron are already on their way to Slovakia to reinforce NATO's eastern flank. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Axel Heimken / AFP

Az Amerikai Egyesült Államok korábban más összetett fegyverrendszerekre, többek között a HIMARS tüzérségi rakétarendszerekre is kiképezte az ukrán csapatokat. Sok esetben sikerült lerövidíteniük a kiképzést annak érdekében, hogy az ukrán csapatok mielőbb a harctéren is bevethetők legyenek.

Arról egyelőre nem közöltek információt, hogy az ukrán katonák kiképzése a Patriot rakétarendszer használatához mennyi ideig tartana, és hogy hol lenne a helyszíne. Ez utóbbi esetben felmerült Németország is, mint lehetséges helyszín. 

Nem mindenre gyógyír

Ukrajna a háborúban számos katonai kihívással néz szembe. Bár a Patriot egyes fenyegetések ellen jó, de nem mindenre nyújt megoldást. Magas rangú katonai tisztviselők szerint a rendszer hatékony lesz a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen. A Patriotot gyártó Raytheon szerint 2015 óta 150 ballisztikus rakéta elfogásában vett részt a rendszer. Ugyanakkor a Patriot sikerességi arányát többször is megkérdőjelezték. Legutóbb 2018-ban érték kritikák a rendszert amikor Szaúd-Arábia alkalmazta a Patriotokat a jemeni houthi lázadók által kilőtt rakéták ellen. Ekkor több videó is napvilágra került a meghibásodásáról.

A Patriotokat legtöbbször négy ütegből álló zászlóaljként vetik be az amerikaiak. Ukrajna esetében ez nem így lesz, mert az előzetes tervez szerint Kijev egyelőre csak egy üteget kap.

A rendszer ballisztikus rakéták és repülőgépek célbavételére való képessége nagy segítség lehet abban az esetben is, ha egy újabb nagyobb offenzíva során újra meg kell védeni Kijevet.

Mark Cancian ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a katonai képességei mellet a Patriot átadása egyben egy erős támogatói nyilatkozat is Ukrajna számára, így szimbolikus jelentőséggel is bír.

 

Ukrajna Kijev Egyesült Államok Oroszország NATO Volodimir Zelenszkij Patriot
Kapcsolódó cikkek